Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

KOPP: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=KOPP&oldid=44427580 ‎ Kassandra Goddijn 26 jun 2015)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=KOPP&oldid=49905575 10 sep 2017 Kassandra Goddijn 6 sep 2017)
Regel 1: Regel 1:
'''KOPP''' staat voor Kind van Ouder met Psychische Problemen. Deze groep wordt ook wel 'KOPP-kinderen' genoemd. Zij kunnen zowel kind zijn als volwassen zijn - KOPP zijn geeft een problematiek die vaak een leven lang voortduurt.
'''KOPP''' (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) is, zowel in Nederland als in [[Vlaanderen]], de naam van een [[doelgroep]] in de [[geestelijke gezondheidszorg]]. De groep is nauw verwant met de [[KVO]] (Kind van Verslaafde Ouder). Vaak wordt dan ook gesproken van KOPP/KVO.


Grofweg twee derde van de KOPP ontwikkelt zelf in het volwassen leven (en soms al eerder) psychische problemen. Van deze groep de helft ernstig, chronisch en invaliderend. De andere helft ambulant, weliswaar terugkerend maar over het geheel genomen hanteerbaar. Een derde van de kinderen van ouder(s) met psychische of psychiatrische problemen heeft in het volwassen leven weinig of geen last van zijn of haar achtergrond.
Deze groep kan grofweg in tweeën gesplitst worden:
Deze drie derdes zijn geen afgebakende groepen: het één gaat over in het ander.
*kinderen die nog minderjarig zijn en dus nog afhankelijk van hun ouder(s) met psychische problemen
*volwassenen die zijn opgegroeid met ouders met psychische problemen
Waar het gaat over de minderjarige KOPP is preventie van belang. Volwassen KOPP vragen andere vormen van hulpverlening. Circa een derde van hen heeft geen geestelijke gezondheidszorg nodig, pakweg een derde van hen doet met enige regelmaat een beroep op ambulante vormen van geestelijke gezondheidszorg en het laatste derde ontwikkelt zelf eveneens chronische psychische problematiek.  


== Achtergrond ==
Organisaties die zich bezighouden met deze doelgroep zijn o.a. de stichting ''Labyrint-In Perspectief'' en het ''Vlaamse Similes''. Zij organiseren onder meer lotgenotengroepen en ontmoetingsdagen.
Bij kinderen die opgroeien met een ouder met psychische problematiek zijn er vaak verstoringen in de hechting. De sfeer waarin het kind opgroeide was niet veilig, vader of moeder was onberekenbaar, alleen met zichzelf bezig of helemaal niet in staat om contact te maken. Dit heeft gevolgen voor de emotionele ontwikkeling van het kind. Daar bovenop ontstaan nieuwe problemen als de situatie voortduurt. Daarbij kun je denken aan traumatische ervaringen, zoals bij een gedwongen opname van vader of moeder, rolomkering (het kind wordt de ouder van de vader of moeder), het niet kunnen opbouwen van een eigen identiteit. Vader of moeder is vaak niet in staat om een goed rolmodel te zijn, waardoor het opgroeiende kind geen idee heeft wat 'normaal' is.
 
Op jongvolwassen leeftijd komen KOPP-kinderen vaak in de problemen omdat zij dan de stap moeten gaan maken naar een volwassen leven. Ze moeten voor zichzelf gaan zorgen en dat is juist wat hen nooit geleerd is. Zij ervaren dat ze niet opgewassen zijn tegen het volwassen leven en ontwikkelen dan zelf psychische problemen zoals angsten of depressie.
 
== Hulpverlening ==
Voor volwassen KOPP is er weinig gerichte hulpverlening. Huisartsen sturen deze groep vaak door naar de algemene ggz. Voor jeugdige KOPP zijn er wel ondersteuningsgroepen te vinden. Met de afbouw van de afdelingen ''Preventie'' vanwege bezuinigingen zijn die groepen echter onder druk komen te staan. KOPP is weliswaar een begrip in de hulpverlening maar de middelen ontbreken om structureel concrete zorg te bieden.
Er zin wel belangengroepen die activiteiten organiseren voor KOPP, zoals lotgenotencontact via gespreksgroepen, spreekuren of fora. De belangrijkste is de stichting Labyrint-In Perspectief<ref>[http://www.labyrint-in-perspectief.nl stichting Labyrint-In Perspectief]</ref>. Ook komen er steeds meer initiatieven van ervaringsdeskundige KOPP die begeleiding of workshops geven.
 
{{Appendix|2=
{{References}}
}}

Versie van 24 sep 2017 13:27

KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) is, zowel in Nederland als in Vlaanderen, de naam van een doelgroep in de geestelijke gezondheidszorg. De groep is nauw verwant met de KVO (Kind van Verslaafde Ouder). Vaak wordt dan ook gesproken van KOPP/KVO.

Deze groep kan grofweg in tweeën gesplitst worden:

  • kinderen die nog minderjarig zijn en dus nog afhankelijk van hun ouder(s) met psychische problemen
  • volwassenen die zijn opgegroeid met ouders met psychische problemen

Waar het gaat over de minderjarige KOPP is preventie van belang. Volwassen KOPP vragen andere vormen van hulpverlening. Circa een derde van hen heeft geen geestelijke gezondheidszorg nodig, pakweg een derde van hen doet met enige regelmaat een beroep op ambulante vormen van geestelijke gezondheidszorg en het laatste derde ontwikkelt zelf eveneens chronische psychische problematiek.

Organisaties die zich bezighouden met deze doelgroep zijn o.a. de stichting Labyrint-In Perspectief en het Vlaamse Similes. Zij organiseren onder meer lotgenotengroepen en ontmoetingsdagen.