Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Arboricultura: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Arboricultura&oldid=8108478 25 mei 2007 Kimvandenheuvel Lustrumcommissie)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Arboricultura&diff=cur&oldid=17130721 8 jun 2009)
Regel 1: Regel 1:
'''Arboricultura''' is een [[studentenvereniging]] van de Hogeschool Van Hall Larenstein en MBSC Helicon in [[Velp (Gelderland)|Velp]], nabij [[Arnhem]].
'''Arboricultura''' is een [[studentenvereniging]] van de Hogeschool Van Hall Larenstein en MBSC Helicon in [[Velp (Gelderland)|Velp]], nabij [[Arnhem]].


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==  
In [[1908]] werd in de melksalon van Stolker na enkele besprekingen besloten een vereniging op te richten voor leerlingen en oud-leerlingen. Het stichten van deze vereniging was op initiatief van Kareltje Perk, Jan Niemeyer en Henri Roeters van Lennep. Uit deze vereniging is Arboricultura voort gekomen. In de eerste jaren is het een club die uitsluitend een gezelligheidsvereniging is. In 1910 wordt er aan het clubje een naam gegeven, bedacht door de heer Ir. Chr. Moerlands (Oud-directeur van de Rijkstuinbouwschool). De vereniging heet vanaf toen: Arboricultura, vereniging voor leerlingen en oud-leerlingen van de [[Rijkstuinbouwschool]]. (De naam Arboricultura betekent het in cultuur brengen van bomen, wat verwijst naar de boomkwekers in Boskoop.) De activiteiten omvatten eenmaal per week een sociëteitsavond en lezingen in het vakgebied. In 1911 zijn er 45 leden. Twee jaar later zelfs 79 leden en 24 donateurs.
Arboricultura (= het in cultuur brengen van bomen) werd in [[1908]] in de melksalon van Stolker [[Boskoop]] opgericht door Karel Jan Perk jr., Jan Niemeijer en Henri Roeters van Lennep als vereniging voor leerlingen en oud-leerlingen van de [[Rijkstuinbouwschool]]. In [[1910]] krijgt de vereniging een naam, bedacht door een oud-directeur van de Rijkstuinbouwschool. De vereniging was in eerste instantie enkel een gezelligheidsvereniging, maar krijgt steeds meer een vormende functie. De activiteiten bestonden uit een wekelijkse sociëteitsavond en een lezing in het vakgebied. In 1911 telt de vereniging 45 leden, twee jaar later zijn dat er 79 en 24 donateurs.


Gedurende de [[Eerste Wereldoorlog]] wordt de vereniging voorlopig op non-actief gesteld. Die periode duurt ongeveer zeven jaar. Pas met de viering van het 15 jarig bestaan van Arboricultura, dat samenvalt met het zilveren jubileum van de school, komt de vereniging weer tot leven. Dit mede door het toenemende aantal leerlingen van de Indische cursus. Met het feesten wordt de vereniging weer nieuw leven ingeblazen. Vooral bekend was het bestuur van 1935 / 1936, dat op 15 maart 1935 het blad ‘Cultor’ oprichtte, de voorloper van de huidige Trans. Het blad heeft tot doel de illustrator te zijn van de gebeurtenissen in en rond Boskoop, waaronder een aardbeienfuif met slagroom op de muren ter kennismaking van de nieuwe leerlingen, dit gevolgd door een nachtwandeling met aansluitend naakt zwemmen (1935). Ook wordt er een Indische avondgeorganiseerd met Javaanse dansen en folklore op het toneel in hotel Klaassen. De hoogtepunten in het verenigingsleven zijn de fuiven, één aan het begin van het schooljaar, één rond Kerstmis, één rond Pasen en als laatste de eindfuif waar geslaagden feest vierden en gezakte proberen hun tegenslag te vergeten. En natuurlijk is er iedere vijf jaar een lustrum, dat altijd goed gevierd wordt.
Gedurende de [[Eerste Wereldoorlog]] wordt de vereniging voorlopig op non-actief gesteld. Pas zeven jaar later, met de viering van het 3e lustrum van Arboricultura, dat samenvalt met het zilveren jubileum van de school, komt de vereniging weer tot leven. Dit mede door het toenemende aantal leerlingen van de [[Nederlands-Indië|Indische]] cursus. Met het feesten wordt de vereniging weer nieuw leven ingeblazen. Vooral bekend was het bestuur van 1935-1936, dat op 15 maart 1935 het blad ''Cultor'' oprichtte, de voorloper van het huidige verenigingsblad ''Trans''. Het blad heeft tot doel de illustrator te zijn van de gebeurtenissen in en rond [[Boskoop]], waaronder een aardbeienfuif met slagroom op de muren ter kennismaking van de nieuwe leerlingen, dit gevolgd door een nachtwandeling met aansluitend naakt zwemmen. Ook wordt er een Indische avond georganiseerd met [[Java (eiland)|Javaanse]] dansen en folklore. De hoogtepunten in het verenigingsleven zijn de fuiven, één aan het begin van het schooljaar, één rond Kerstmis, één rond Pasen en als laatste een eindfuif waar geslaagden feest vierden en gezakte proberen hun tegenslag te vergeten. Daarnaast wordt iedere vijf jaar het lustrum groots gevierd.


Het verenigingsleven blijft actief ondanks de druk van de [[Tweede Wereldoorlog]]. Er worden nog steeds wedstrijden gehouden en toneelvoorstellingen gegeven. Ook al zijn er financiële moeilijkheden en is er gebrek aan faciliteiten, men houd toch vol. Als in 1945 de lessen weer worden hervat, begint ook Arboricultura weer te bloeien, hetgeen zich uit in het vieren van het 8e lustrum in 1948, gelijktijdig met het gouden feest van de RTS. Dat de leden niet alleen feesten blijkt zeker ook tijdens de [[watersnood van 1953]]. De RTS neemt initiatief om te gaan helpen. Studenten helpen mee om de dijken te dichten en de grote voorraden aardappelen te bergen, die onder 30 centimeter water in de klei zitten. Ondertussen is het aantal leerlingen aan het HTO (Hogere Tuinbouw Opleiding) sterk gegroeid. In 1968 besluit men tot het oprichten van een vereniging genaamd: Thyrsus (genoemd naar de staf van [[Dionysos]] ([[Bacchus]]), de god van de vruchtbaarheid uit de Griekse mythologie). Het doel is het contact onder de HTO-ers te bevorderen en deze een eigen inzicht te geven, met als belangrijkste functie het behartigen van de belangen. De eerste jaren gaat het de vereniging goed, maar als later blijkt dat een combinatie tussen Arboricultura en Thyrsus eigenlijk meer gewenst is, wordt er in 1972 gefuseerd, zodat ArboricuItura ook een gezelligheidsvereniging van de hogere wordt. De RMTS en de HTO ondernemen nu samen activiteiten waardoor de onderlinge sfeer verbetert. De soos als middelpunt van Arboricultura, krijgt in 1968 na veel omzwervingen eindelijk een eigen onderkomen aan de Korte Biezen. Toch geeft het daar veel problemen door overlast, ruimtegebrek en elektriciteitsmankementen, zodat er in 1976 verhuisd wordt naar De Rinkelbel, de voormalige kleuterschool aan de Azalealaan. De beheerder wordt ‘Ome Piet’, de toenmalige conciërge van de school. Dat helpt, want van lawaai en overlast is geen sprake meer. Sindsdien groeit de vereniging gestaag en nemen het aantal activiteiten toe. De ontgroeningweek verandert in een Introweek, waarin Zinkelingen (nieuwe studenten) elkaar kunnen leren kennen. Gezamenlijk worden prunussen gerooid op de Utrechtse Heuvelrug en ‘s avonds wordt er gezellig feest gevierd. Vele activiteiten worden geregeld, zoals sportdagen, uitjes naar culturele activiteiten, films en nog veel meer.
Het verenigingsleven blijft actief ondanks de druk van de [[Tweede Wereldoorlog]]. Er worden nog steeds wedstrijden gehouden en toneelvoorstellingen gegeven. Ook al zijn er financiële moeilijkheden en is er gebrek aan faciliteiten gaat het verenigingsleven door. Als in 1945 de lessen weer worden hervat, begint ook Arboricultura weer te bloeien, hetgeen zich uit in het vieren van het 8e lustrum in 1948, gelijktijdig met het gouden feest van de RTS. Dat de leden niet alleen feesten blijkt zeker ook tijdens de [[watersnood van 1953]]. Studenten helpen mee om de dijken te dichten en de grote voorraden aardappelen te bergen, die onder 30 centimeter water in de klei zitten.  
 
In 1972 gaat Arboricultura met de studentenvereniging [[Thyrsus (studentenvereniging)|Thyrsus]] van de HTO ([[Hogere Tuintechnische Opleiding]])samen. Met dit samengaan wordt Arboricultura de studentenvereniging van zowel de RTS als de HTO.
 
De RTS en de HTO ondernemen nu samen activiteiten waardoor de onderlinge sfeer verbetert. De sociëteit als middelpunt van Arboricultura, krijgt in 1968 na veel omzwervingen eindelijk een eigen onderkomen aan de Korte Biezen. In 1976 verhuisd de vereniging naar De Rinkelbel, de voormalige kleuterschool aan de Azalealaan. Sindsdien groeit de vereniging gestaag en neemt het aantal activiteiten toe. De [[ontgroening (studenten)|ontgroeningweek]] verandert in een introweek, waarin Zinkelingen (nieuwe studenten) elkaar kunnen leren kennen. Gezamenlijk worden [[prunus|prunussen]] gerooid op de Utrechtse Heuvelrug en ‘s avonds wordt er gezellig feest gevierd. Vele activiteiten worden geregeld, zoals sportdagen, uitjes naar culturele activiteiten, films en nog veel meer.


==Heden==
==Heden==
Toen in 1993 de verschillende opleidingen van de toenmalige Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein (tegenwoordig [[Hogeschool Van Hall Larenstein]]) gingen fuseren, verhuisde Arboricultura mee naar Velp. Na lang zoeken werd een geschikt onderkomen gevonden; het voormalige ''Velps Veilinghuis''. Toch bezat de gelegenheid niet de gezellige sfeer van de oude soos in [[Boskoop]]. In de zomer werd er dan ook geklust in de veilingzaal naast Sem’s café om deze om te toveren in een gezellige soos. Samen met de vereniging verhuisde ook het begrip ''Gaît'' mee. Deze naam hebben de leden van Arboricultura aan de Boskopers te danken. Toen de school daar nog huisde, moesten de leerlingen veel planten en struiken aan hun tak herkennen (plantenkennis). Deze planten werden vaak gesnoeid en uit tuinen gehaald om deze beter te kunnen bestuderen. De Boskopers zagen dit verschijnsel vaak en zagen de gelijkenis met een geit (in het Boskoops ‘Gaît’).
Toen in 1988 de verschillende opleidingen van de toenmalige Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein (tegenwoordig [[Hogeschool Van Hall Larenstein]]) gingen fuseren en in 1993 in één gebouw in Velp gingen, verhuisde Arboricultura mee naar Velp. Na lang zoeken werd een geschikt onderkomen gevonden; het voormalige ''Velps Veilinghuis''.  
Deze naam werd in de loop der jaren als erenaam verheven en vandaar dat dit dier op het wapen prijkt.  
Samen met de vereniging verhuisde ook het begrip ''Gaît'' mee. Deze naam hebben de leden van Arboricultura aan de Boskopers te danken. Toen de school daar nog huisde, moesten de leerlingen veel planten en struiken aan hun tak herkennen. Deze planten werden vaak gesnoeid en uit tuinen gehaald om deze beter te kunnen bestuderen. De Boskopers zagen dit verschijnsel vaak en zagen de gelijkenis met een geit (in het Boskoops ‘Gaît’).
Deze naam werd in de loop der jaren als erenaam verheven. Dit is ook de reden dat dit dier op het wapen van de vereniging prijkt.  


Op dit moment is Arboricultura iets meer dan één jaar verwijderd van haar 20e [[lustrum]] en is hiermee één van de oudste HBO-studentenverenigingen van Nederland.
Arboricultura viert in [[2008]] haar 20e [[lustrum]] en is hiermee één van de oudste HBO-studentenverenigingen van Nederland.


Arboricultura is lid van het [[Nationaal Agrarisch Verenigingen Overleg]] (NAVO), tijdens deze overleggen, tussen veelal de voorzitters van de studentenverenigingen van agrarische hogescholen, worden de problemen en kansen die specifiek zijn voor deze kleine groep studentenverenigingen besproken. Daarnaast wordt er voor alle leden van dit overleg jaarlijks een Nationale Sportdag georganiseerd. De leden van de NAVO gaan ook geregeld bij elkaar op bezoek, dit om de banden tussen de verschillende verenigingen nog sterker aan te halen.
==Externe verbanden==
Arboricultura is lid van het [[Nationaal Agrarisch Voorzitters Overleg]] (NAVO), tijdens deze overleggen, tussen de voorzitters van de studentenverenigingen van agrarische hogescholen, worden de problemen en kansen die specifiek zijn voor deze kleine groep studentenverenigingen besproken. Daarnaast wordt er voor alle leden van dit overleg jaarlijks een Nationale Sportdag georganiseerd. De leden van de NAVO gaan ook geregeld bij elkaar op bezoek, dit om de banden tussen de verschillende verenigingen nog sterker aan te halen.


==Externe link==
==Externe link==
* [http://www.arboricultura.nl website van Arboricultura]
* [http://www.arboricultura.nl website van Arboricultura]
* [http://www.flickr.com/photos/arboricultura/sets/ fotoarchief van Arboricultura]
* [http://arboricultura.hyves.nl/ de hyves pagina van Arboricultura]
* [http://issuu.com/arboricultura/docs/arboricultura_50jaar gedigitaliseerde jaarboeken van Arboricultura]
{{Navigatie Nationaal Agrarisch Verenigingen Overleg}}


[[Categorie:studentengezelligheidsvereniging|Arboricultura]]
[[Categorie:Studentengezelligheidsvereniging|Arboricultura]]
[[Categorie:Studentenvereniging in Arnhem|Arboricultura]]
[[Categorie:Studentenvereniging in Arnhem|Arboricultura]]

Versie van 12 jun 2017 23:25

Arboricultura is een studentenvereniging van de Hogeschool Van Hall Larenstein en MBSC Helicon in Velp, nabij Arnhem.

Geschiedenis

Arboricultura (= het in cultuur brengen van bomen) werd in 1908 in de melksalon van Stolker Boskoop opgericht door Karel Jan Perk jr., Jan Niemeijer en Henri Roeters van Lennep als vereniging voor leerlingen en oud-leerlingen van de Rijkstuinbouwschool. In 1910 krijgt de vereniging een naam, bedacht door een oud-directeur van de Rijkstuinbouwschool. De vereniging was in eerste instantie enkel een gezelligheidsvereniging, maar krijgt steeds meer een vormende functie. De activiteiten bestonden uit een wekelijkse sociëteitsavond en een lezing in het vakgebied. In 1911 telt de vereniging 45 leden, twee jaar later zijn dat er 79 en 24 donateurs.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog wordt de vereniging voorlopig op non-actief gesteld. Pas zeven jaar later, met de viering van het 3e lustrum van Arboricultura, dat samenvalt met het zilveren jubileum van de school, komt de vereniging weer tot leven. Dit mede door het toenemende aantal leerlingen van de Indische cursus. Met het feesten wordt de vereniging weer nieuw leven ingeblazen. Vooral bekend was het bestuur van 1935-1936, dat op 15 maart 1935 het blad Cultor oprichtte, de voorloper van het huidige verenigingsblad Trans. Het blad heeft tot doel de illustrator te zijn van de gebeurtenissen in en rond Boskoop, waaronder een aardbeienfuif met slagroom op de muren ter kennismaking van de nieuwe leerlingen, dit gevolgd door een nachtwandeling met aansluitend naakt zwemmen. Ook wordt er een Indische avond georganiseerd met Javaanse dansen en folklore. De hoogtepunten in het verenigingsleven zijn de fuiven, één aan het begin van het schooljaar, één rond Kerstmis, één rond Pasen en als laatste een eindfuif waar geslaagden feest vierden en gezakte proberen hun tegenslag te vergeten. Daarnaast wordt iedere vijf jaar het lustrum groots gevierd.

Het verenigingsleven blijft actief ondanks de druk van de Tweede Wereldoorlog. Er worden nog steeds wedstrijden gehouden en toneelvoorstellingen gegeven. Ook al zijn er financiële moeilijkheden en is er gebrek aan faciliteiten gaat het verenigingsleven door. Als in 1945 de lessen weer worden hervat, begint ook Arboricultura weer te bloeien, hetgeen zich uit in het vieren van het 8e lustrum in 1948, gelijktijdig met het gouden feest van de RTS. Dat de leden niet alleen feesten blijkt zeker ook tijdens de watersnood van 1953. Studenten helpen mee om de dijken te dichten en de grote voorraden aardappelen te bergen, die onder 30 centimeter water in de klei zitten.

In 1972 gaat Arboricultura met de studentenvereniging Thyrsus van de HTO (Hogere Tuintechnische Opleiding)samen. Met dit samengaan wordt Arboricultura de studentenvereniging van zowel de RTS als de HTO.

De RTS en de HTO ondernemen nu samen activiteiten waardoor de onderlinge sfeer verbetert. De sociëteit als middelpunt van Arboricultura, krijgt in 1968 na veel omzwervingen eindelijk een eigen onderkomen aan de Korte Biezen. In 1976 verhuisd de vereniging naar De Rinkelbel, de voormalige kleuterschool aan de Azalealaan. Sindsdien groeit de vereniging gestaag en neemt het aantal activiteiten toe. De ontgroeningweek verandert in een introweek, waarin Zinkelingen (nieuwe studenten) elkaar kunnen leren kennen. Gezamenlijk worden prunussen gerooid op de Utrechtse Heuvelrug en ‘s avonds wordt er gezellig feest gevierd. Vele activiteiten worden geregeld, zoals sportdagen, uitjes naar culturele activiteiten, films en nog veel meer.

Heden

Toen in 1988 de verschillende opleidingen van de toenmalige Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein (tegenwoordig Hogeschool Van Hall Larenstein) gingen fuseren en in 1993 in één gebouw in Velp gingen, verhuisde Arboricultura mee naar Velp. Na lang zoeken werd een geschikt onderkomen gevonden; het voormalige Velps Veilinghuis. Samen met de vereniging verhuisde ook het begrip Gaît mee. Deze naam hebben de leden van Arboricultura aan de Boskopers te danken. Toen de school daar nog huisde, moesten de leerlingen veel planten en struiken aan hun tak herkennen. Deze planten werden vaak gesnoeid en uit tuinen gehaald om deze beter te kunnen bestuderen. De Boskopers zagen dit verschijnsel vaak en zagen de gelijkenis met een geit (in het Boskoops ‘Gaît’). Deze naam werd in de loop der jaren als erenaam verheven. Dit is ook de reden dat dit dier op het wapen van de vereniging prijkt.

Arboricultura viert in 2008 haar 20e lustrum en is hiermee één van de oudste HBO-studentenverenigingen van Nederland.

Externe verbanden

Arboricultura is lid van het Nationaal Agrarisch Voorzitters Overleg (NAVO), tijdens deze overleggen, tussen de voorzitters van de studentenverenigingen van agrarische hogescholen, worden de problemen en kansen die specifiek zijn voor deze kleine groep studentenverenigingen besproken. Daarnaast wordt er voor alle leden van dit overleg jaarlijks een Nationale Sportdag georganiseerd. De leden van de NAVO gaan ook geregeld bij elkaar op bezoek, dit om de banden tussen de verschillende verenigingen nog sterker aan te halen.

Externe link

rel=nofollow