Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Beademingsverpleegkundige: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ventilation_practitioner&oldid=48344945 7 jan 2017)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Beademingsverpleegkundige&oldid=48416289 Erik Wannee 16 jan 2017)
Regel 1: Regel 1:
<!-- [[Bestand:Ventilation practitioner.jpg|miniatuur|Ventilation practitioner aan het werk]] -->  
<!-- [[Bestand:Ventilation practitioner.jpg|miniatuur|Ventilation practitioner aan het werk]] -->  
Een '''ventilation practitioner''' (VP) of '''beademingsverpleegkundige''' is een [[Intensievezorgverpleegkundige|ic-verpleegkundige]] die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van ademhalingszorg, waaronder [[Beademingsapparaat|mechanische beademing]] en zuurstoftoediening.
Een '''beademingsverpleegkundige''' of '''ventilation practitioner''' (VP) is een [[Intensievezorgverpleegkundige|ic-verpleegkundige]] die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van ademhalingszorg, waaronder mechanische [[beademing]] en zuurstoftoediening.


De ventilation practitioner is in Nederland in 2002 ontstaan en lijkt sterk op wat in Amerika en andere landen 'respiratory therapist' wordt genoemd. In 2016 zijn er zo'n honderd ventilation practitioners werkzaam in Nederland.<ref>[http://www.vpned.nl/over-vpned/wie-zijn-wij Vermeld op de site van de beroepsvereniging]</ref> In circa 90% van de ziekenhuizen is een of meer van deze verpleegkundigen werkzaam op de afdeling [[intensieve zorg]]. Buiten het ziekenhuis werken VP's bij Centra voor Thuisbeademing en bedrijven die beademingsapparaten verkopen. Ook zijn er enkele Nederlandse VP's werkzaam in België en op Curaçao.  
Het beroep is in Nederland in 2002 ontstaan en lijkt sterk op wat in Amerika en andere landen 'respiratory therapist' wordt genoemd. In 2016 waren er zo'n honderd ventilation practitioners werkzaam in Nederland.<ref>[http://www.vpned.nl/over-vpned/wie-zijn-wij Vermeld op de site van de beroepsvereniging]</ref> In alle [[Academisch ziekenhuis|academische ziekenhuizen]] en in circa 70% van de [[Algemeen ziekenhuis|algemene ziekenhuizen]] zijn een of meer van deze verpleegkundigen werkzaam op de afdeling [[intensieve zorg]] (IC). Buiten het ziekenhuis werken VP's bij Centra voor Thuisbeademing (CTB) en bedrijven die beademingsapparaten verkopen. Ook zijn er enkele Nederlandse VP's werkzaam in België en op Curaçao.  


==Functie==
== Functie ==
De meeste VP's die op afdelingen voor Intensive Care werken besteden hun tijd aan het verhogen van de kwaliteit van beademingszorg. Dit doen ze vooral door scholing van het personeel op de IC. De VP kan geconsulteerd worden, adviseert over materialen en hulpmiddelen en doet ook onderzoek. Door (met de [[intensivist]]) een beademingsstrategie uit te zetten, wordt gestreefd naar het verkorten van de beademingsduur en het voorkomen van beademingscomplicaties (bijvoorbeeld longontsteking, delier, diafragma-atrofie). De VP werkt zowel voorwaardenscheppend (protocollen schrijven, nieuwe technieken introduceren) als praktisch aan het bed: fine-tuning van de beademing, helpen ophoesten, sedatie minimaliseren, etc.
De meeste VP's die op afdelingen voor Intensive Care werken besteden hun tijd aan het verhogen van de kwaliteit van beademingszorg. Dit doen ze vooral door scholing en ondersteuning van het personeel op de IC. De VP kan geconsulteerd worden, adviseert over materialen en hulpmiddelen en doet ook onderzoek. Door samen met de [[intensivist]] een beademingsstrategie uit te zetten, wordt gestreefd naar het verkorten van de beademingsduur en het voorkomen van beademingscomplicaties (bijvoorbeeld [[longontsteking]], [[delier]], [[atrofie]] van de [[middenrif]]spier). De VP werkt zowel voorwaardenscheppend (protocollen schrijven, nieuwe technieken introduceren) als praktisch aan het bed: afstelling van de beademing, helpen ophoesten, [[sedatie]] minimaliseren, etc.


==Opleiding==
==Opleiding==
===Nederland===
===Nederland===
Om ventilation practitioner te worden is het nodig om de naast de opleiding tot verpleegkundige en de opleiding intensive care, minimaal 1 jaar werkervaring te hebben. De duale VP-opleiding duurt 14 maanden.
Om ventilation practitioner te worden is het nodig om de naast de opleiding tot verpleegkundige en de opleiding intensive care, minimaal 1 jaar relevante werkervaring te hebben. De [[Duaal onderwijs|duale]] VP-opleiding duurt 14 maanden.


== Externe links ==
== Externe link ==
* [http://www.vpned.nl Website vereniging van ventilation practitioners]
* [http://www.vpned.nl Website vereniging van ventilation practitioners]



Versie van 17 jan 2017 09:51

Een beademingsverpleegkundige of ventilation practitioner (VP) is een ic-verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van ademhalingszorg, waaronder mechanische beademing en zuurstoftoediening.

Het beroep is in Nederland in 2002 ontstaan en lijkt sterk op wat in Amerika en andere landen 'respiratory therapist' wordt genoemd. In 2016 waren er zo'n honderd ventilation practitioners werkzaam in Nederland.[1] In alle academische ziekenhuizen en in circa 70% van de algemene ziekenhuizen zijn een of meer van deze verpleegkundigen werkzaam op de afdeling intensieve zorg (IC). Buiten het ziekenhuis werken VP's bij Centra voor Thuisbeademing (CTB) en bedrijven die beademingsapparaten verkopen. Ook zijn er enkele Nederlandse VP's werkzaam in België en op Curaçao.

Functie

De meeste VP's die op afdelingen voor Intensive Care werken besteden hun tijd aan het verhogen van de kwaliteit van beademingszorg. Dit doen ze vooral door scholing en ondersteuning van het personeel op de IC. De VP kan geconsulteerd worden, adviseert over materialen en hulpmiddelen en doet ook onderzoek. Door samen met de intensivist een beademingsstrategie uit te zetten, wordt gestreefd naar het verkorten van de beademingsduur en het voorkomen van beademingscomplicaties (bijvoorbeeld longontsteking, delier, atrofie van de middenrifspier). De VP werkt zowel voorwaardenscheppend (protocollen schrijven, nieuwe technieken introduceren) als praktisch aan het bed: afstelling van de beademing, helpen ophoesten, sedatie minimaliseren, etc.

Opleiding

Nederland

Om ventilation practitioner te worden is het nodig om de naast de opleiding tot verpleegkundige en de opleiding intensive care, minimaal 1 jaar relevante werkervaring te hebben. De duale VP-opleiding duurt 14 maanden.

Externe link

Bronvermelding

rel=nofollow