Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tulpa: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''Tulpa''' is een pseudo-levend wezen, volgens de [[Tibet|Tibetanen]] op magische wijze door de geest gevormd. Tulpa's zijn gematerialiseerde [[gedachtevorm]]en. In de [[Europa (werelddeel)|Europese]] traditie wordt de term [[egregoor]] gebruikt. De bekende Tibetreizigster [[Alexandra David-Néel]] beweert in haar boeken dat ze enkele keren tulpa's heeft opgeroepen, maar ze niet de baas kon.  
Een '''tulpa''' ([[Tibetaans]]: སྤྲུལ་པ, [[Wylie]]: ''sprul-pa'') is een pseudo-levend wezen, volgens de [[Tibet|Tibetanen]] op magische wijze door de geest gevormd. Tulpa’s zijn gematerialiseerde [[gedachtevorm]]en. In de [[Europa (werelddeel)|Europese]] traditie wordt de term [[egregoor]] gebruikt. De bekende Tibetreizigster [[Alexandra David-Néel]] introduceerde in de 19e eeuw het tulpaconcept in de westelijke wereld. Zij beweerde in haar boeken dat ze enkele keren tulpa’s heeft opgeroepen, maar deze niet de baas kon.
 
==Werken met Tulpa's==


==Werken met tulpa’s==
In de 21ste eeuw is het concept van tulpa een eigen leven gaan leiden buiten de [[religie]] en de [[magie]].
In de 21ste eeuw is het concept van tulpa een eigen leven gaan leiden buiten de [[religie]] en de [[magie]].
Steeds meer mensen menen, door middel van [[ritueel|rituelen]] of gedachtekracht, bewust tulpa's te creëren. Deze vermeende tulpa's worden speciaal geschapen om op afstand van hun ''schepper'' een taak te verrichten.  
Steeds meer mensen menen, door middel van [[ritueel|rituelen]] of gedachtekracht, bewust tulpa’s te kunnen creëren, en wisselen hun ideeën hierover uit op internetforums. Deze vermeende tulpa’s worden speciaal geschapen om op afstand van hun ''schepper'' een taak te verrichten.


{{Wikidata|Q2166675}}  
{{Wikidata|Q2166675}}  

Versie van 23 mrt 2016 06:04

Een tulpa (Tibetaans: སྤྲུལ་པ, Wylie: sprul-pa) is een pseudo-levend wezen, volgens de Tibetanen op magische wijze door de geest gevormd. Tulpa’s zijn gematerialiseerde gedachtevormen. In de Europese traditie wordt de term egregoor gebruikt. De bekende Tibetreizigster Alexandra David-Néel introduceerde in de 19e eeuw het tulpaconcept in de westelijke wereld. Zij beweerde in haar boeken dat ze enkele keren tulpa’s heeft opgeroepen, maar deze niet de baas kon.

Werken met tulpa’s

In de 21ste eeuw is het concept van tulpa een eigen leven gaan leiden buiten de religie en de magie. Steeds meer mensen menen, door middel van rituelen of gedachtekracht, bewust tulpa’s te kunnen creëren, en wisselen hun ideeën hierover uit op internetforums. Deze vermeende tulpa’s worden speciaal geschapen om op afstand van hun schepper een taak te verrichten.

Q2166675 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
 
rel=nofollow