Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Willem van Roskilde: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Engelsman. William.)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Willem_van_Roskilde&oldid=46010593 Haagschebluf 13 feb 2016 vert wpda)
Regel 1: Regel 1:
'''Willem van Roskilde''' (in Denemarken) ([[Engels]]: '''William of Roskilde''', overleden in 1067) was een Angelsakisch [[geestelijke]].
[[Bestand:Biskop Vilhelm - 1073 (Roskilde Domkirke).JPG|thumb|Fresco uit 1500 in de kathedraal van Roskilde met de afbeelding van bisschop Willem]]
'''Wilhelmus van Roskilde''', of '''Wilhelmus van Denemarken''', († 8 mei 1073 of 10 mei 1074) was bisschop van Roskilde op het Deense eiland [[Seeland (eiland)|Seeland]] van 1060 tot 1074. Hij was van Angelsaksische afkomst.


Willem trad als [[kapelaan]] in dienst van koning [[Knoet de Grote]] van [[Denemarken]] en van [[Engeland]]. Deze benoemde hem in 1044 tot [[bisschop]] van de Deense stad [[Roskilde (stad)|Roskilde]]. Hij toonde zich een ijverig [[apostel (christelijk)|apostel]] en geloofsverkondiger. Hij schrok er niet voor terug koning [[Sven III van Denemarken|Sven Estridson]] zijn onchristelijke politiek en de daar uit voortvloeiende misdaden onder ogen te brengen.
Wilhelmus was oorspronkelijk [[kanunnik]] van aartsbisschop [[Adalbrand van Bremen]]. Deze benoemde hem in 1060 tot [[bisschop]] van het Deense bisdom [[Roskilde (stad)|Roskilde]] in de kerkprovincie [[Lund]]. In de Roskildese geschiedenis wordt hij herinnerd als een uitstekend en gezaghebbend kerkvorst. Oude kroniekschrijvers beschrijven hem als sterk en moedig, als dat hij door zijn fysieke en spirituele kracht de machtigen kon onderwerpen.


Reeds bij zijn dood in 1067 werd hij door de bevolking beschouwd als een groot heilige. Hij wordt herdacht op [[6 april]] en [[2 september]].
De legende gaat dat bisschop Willem er niet voor terug schrok koning [[Sven II van Denemarken]], Sven Estridson uit het [[huis Estridsen]], zijn onchristelijke politiek en de daar uit voortvloeiende misdaden onder ogen te brengen. Na diens de scheiding zou hij de koning de toegang tot de kerk verboden hebben en hem veroordeeld hebben tot een openbare boetedoening.<ref>[https://books.google.nl/books?id=WfvSxBmQNdkC&pg=PA890&lpg=PA890&dq=wilhelm+von+Roskilde&source=bl&ots=NZEySxgJhC&sig=hfjUg-iPLXG6EF2HqUWKe85IG00&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwi3worWgvLKAhVCyxoKHU3nB50Q6AEIIjAA#v=onepage&q=Roskiold&f=false {{Aut|Schleiermacher, Friedrich D.E.}} (2006) ''Kritische Gesamtausgabe: Vorlesungen über die Kirchengeschichte, Deel 2,Volume 6'' (Walter de Gruyter Berlijn/New York)]</ref>  Dit verhaal is echter niet te verenigen met de historische feiten.
----
 
Hij stond in een goede relatie met koning Sven II. Toen deze Denemarken verdeelde in acht bisdommen kreeg Willem Roskilde met veel landgoederen schenkingen toebedeeld, en de opdracht om de houten kerk te vervangen voor een stenen kerk.
 
Bisschop Willem overleed voor koning Sven II en is begraven in de kathedraal van het [[bisdom Roskilde]]. Korte tijd daarna werd koning Sven II naast hem bijgezet.
 
Reeds bij zijn dood in 1073 of 1074 werd hij door de bevolking beschouwd als een groot heilige. Hij wordt herdacht op [[6 april]] en [[2 september]].<ref>[http://catholicsaints.info/saint-william-of-roskilde/ Saint William of Roskilde]</ref>
 
== Zie ook ==
*Zie voor een lijst van bisschoppen van Roskilde [[:de:Liste der Bischöfe von Roskilde]]
 
==Externe link==
* [http://www.roskildehistorie.dk/ Roskilde historie: 1073]
* https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5875
* https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5875
{{Appendix|Bronnen
* [http://runeberg.org/dbl/18/0590.html Project Runeberg (1904): 'Dansk biografisk Lexikon / XVIII. Bind. Ubbe - Wimpffen' p. 588-589 ''Vilhelm - 1074''] <sup>Geraadpleegd 13 februari 2016</sup>
* [http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/svend-estridsen-ca-1019-107476/ {{Aut|Pajung, Stefan}} (2012) ''Svend Estridsen ca. 1019-1074/76'' (Aarhus Universitet: Danmarkshistorien.dk)] <sup>Geraadpleegd 13 februari 2016</sup>
;Referenties
{{References}}
{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=da|titel=Vilhelm (biskop i Roskilde)|oldid=7751016|datum=20160213}}
{{Wikidata|Q9374558}} }}
https://www.wikidata.org/wiki/


[[Categorie:Heilige in het christendom]]
[[Categorie:Heilige in het christendom]]
[[Categorie:Deens heilige of zalige]]
[[Categorie:Deens heilige of zalige]]

Versie van 24 feb 2016 22:57

Bestand:Biskop Vilhelm - 1073 (Roskilde Domkirke).JPG
Fresco uit 1500 in de kathedraal van Roskilde met de afbeelding van bisschop Willem

Wilhelmus van Roskilde, of Wilhelmus van Denemarken, († 8 mei 1073 of 10 mei 1074) was bisschop van Roskilde op het Deense eiland Seeland van 1060 tot 1074. Hij was van Angelsaksische afkomst.

Wilhelmus was oorspronkelijk kanunnik van aartsbisschop Adalbrand van Bremen. Deze benoemde hem in 1060 tot bisschop van het Deense bisdom Roskilde in de kerkprovincie Lund. In de Roskildese geschiedenis wordt hij herinnerd als een uitstekend en gezaghebbend kerkvorst. Oude kroniekschrijvers beschrijven hem als sterk en moedig, als dat hij door zijn fysieke en spirituele kracht de machtigen kon onderwerpen.

De legende gaat dat bisschop Willem er niet voor terug schrok koning Sven II van Denemarken, Sven Estridson uit het huis Estridsen, zijn onchristelijke politiek en de daar uit voortvloeiende misdaden onder ogen te brengen. Na diens de scheiding zou hij de koning de toegang tot de kerk verboden hebben en hem veroordeeld hebben tot een openbare boetedoening.[1] Dit verhaal is echter niet te verenigen met de historische feiten.

Hij stond in een goede relatie met koning Sven II. Toen deze Denemarken verdeelde in acht bisdommen kreeg Willem Roskilde met veel landgoederen schenkingen toebedeeld, en de opdracht om de houten kerk te vervangen voor een stenen kerk.

Bisschop Willem overleed voor koning Sven II en is begraven in de kathedraal van het bisdom Roskilde. Korte tijd daarna werd koning Sven II naast hem bijgezet.

Reeds bij zijn dood in 1073 of 1074 werd hij door de bevolking beschouwd als een groot heilige. Hij wordt herdacht op 6 april en 2 september.[2]

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen
Referenties
rel=nofollow

Q9374558 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

https://www.wikidata.org/wiki/