Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Didier De Deken: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Didier_De_Deken&oldid=43779002 1 Bram Van Marcke 6 apr 2015)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Didier_De_Deken&oldid=43871227)
Regel 1: Regel 1:
Ex wereldreiziger (beroepsmatig) en thans onderwijzer in het buitengewoon onderwijs, Didier de Deken is een atypische kunstenaar uit de provincie Antwerpen. Geboren en opgegroeid in Antwerpen, daarna verzeild in Mortsel en thans bewoner van Herentals. 
Hij omschrijft zichzelf als en “autodidactische schilder in de schaduw”. En toch kan je stellen dat zijn schilderwerken een zeer breed publiek bereikten de afgelopen jaren. Bij de laatste drie tentoonstellingen, van de voorbije 6 jaar, vonden meer dan 100 werken hun weg naar de kunstliefhebbers.  (ook in het buitenland zoals Berlijn, Amsterdam, enz)


“Schilderen is een zoektocht”;  past perfect bij deze kunstenaar. In de evolutie van zijn werken is duidelijk merkbaar hoe die zoektocht naar evenwicht, contrast en textuur zijn werk bepaalden. Jarenlang zocht hij naar de ideale drager om “de tijd” en de sporen van “erosie” te kunnen weergeven op doek. De laatste tentoonstelling “Time Scars” is daar een toonbeeld van. Elk doek lijkt jarenlang blootgesteld te zijn geweest aan de grillen van het weer. Barsten, afschilferingen, laagjes die elkaar ontsluierend bedekken, corrosie… kortom sporen van verwering op doek.  
'''Didier De Deken''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[9 april]] [[1963]]) is een kunstenaar uit de [[Antwerpen (provincie)|provincie Antwerpen]].


Elk van die schilderijen roept beelden op van oude muren, verroeste boten, industriële gebouwen. Net of een klein detail van deze bouwwerken werd uitvergroot en met dezelfde sporen van de tand des tijds weergegeven.  
== Biografie ==
In de jaren 90 was de invloed van René Guiette zijn “groot voorbeeld” (zoals hij zelf placht te zeggen) duidelijk voelbaar in de werken die Didier De Deken maakte. Zonder daarom meer een soort copy-paste proces te zijn. Zeer snel kwam de drang om het figuratieve (aquarel en pastel) te vervangen door werken op doek met textuur en reliëf. Hierbij is het opvallend dat de “dikte” van het schilderwerk de voorstelling van de doeken dienen en niet  bepalen.  
De Deken is werkzaam in het buitengewoon onderwijs. Daarnaast is hij een [[autodidact]]isch kunstschilder en dichter die sinds de eeuwwisseling een groeiende bekendheid geniet bij kunstliefhebbers. In kunstkringen wordt hij in verband gebracht met [[schilders in de schaduw]] vanwege zijn bescheiden aanwezigheid in de kunstscène.{{feit}}


Naast schilderen schreef Didier De Deken verschillende gedichtenbundels, zowel in het Frans als in het Nederlands. Het meest opvallende bundeltje is en blijft de titel: “Er liep een vrouwtje rond in zijn hoofd.” Verkocht aan meer dan 800 exemplaren legt deze bundel de aarzelingen bloot van een man die op zoektocht is naar evenwicht. Didier De Deken laat de vraag open of dit biografisch is of louter fictief.  
Zijn werken van de [[1990-1999|jaren negentig]] weerspiegelen een duidelijke invloed van schilders zoals [[René Guiette]], [[Robert Rauschenberg]] en later [[Cel Overberghe]]. Het werk van De Deken is typerend door zijn schildertechniek die een verweerd effect bewerkstelligt dat [[textuur]] en [[Compositie (beeldende kunst)|compositie]] benadrukt.
De Deken publiceerde verschillende dichtbundels, zowel in het Frans als in het Nederlands. ''Er liep een vrouwtje rond in zijn hoofd'' is het markantste van de reeks.{{feit}}


Biografie meest markante tentoonstellingen.
== Tentoonstellingen ==
2014: “Time Scars” : Herentals
* 1990-2014: verschillende groepstentoonstellingen & werken in opdracht
2011: “Walls” : te Mortsel
* 2007: Laureaat: European Artist Cultuurcel [[De Haan]]
2009: “Impressions” te Mortsel
* 2009: ''Impressions'' [[Mortsel]]
2007: Laureaat: European Artist Cultuurcel Den Haan .
* 2011: ''Walls'' Mortsel
1990-2014: verschillende groepstentoonstellingen & werken in opdracht.
* 2014: ''Time Scars'' [[Herentals]]
 
== Dichtbundels ==
* ''Ce que je ne vous ai pas dit ...'', 2013
* ''Er liep een vrouwtje rond in zijn hoofd'', 2014
* ''Poésie 2005-2011 receuil'', 2014
 
== Externe links ==
* [http://dididedeken.wix.com/didierdedeken Webpagina Didier De Deken]
* [http://didier3d.webs.com/ Nog een webpagina van Didier De Deken]
 
{{Wikidata|}}
{{DEFAULTSORT:De Deken, Didier}}
[[Categorie:Belgisch kunstenaar]]
[[Categorie:Belgisch dichter]]

Versie van 19 apr 2015 21:20

Didier De Deken (Antwerpen, 9 april 1963) is een kunstenaar uit de provincie Antwerpen.

Biografie

De Deken is werkzaam in het buitengewoon onderwijs. Daarnaast is hij een autodidactisch kunstschilder en dichter die sinds de eeuwwisseling een groeiende bekendheid geniet bij kunstliefhebbers. In kunstkringen wordt hij in verband gebracht met schilders in de schaduw vanwege zijn bescheiden aanwezigheid in de kunstscène.[feit?]

Zijn werken van de jaren negentig weerspiegelen een duidelijke invloed van schilders zoals René Guiette, Robert Rauschenberg en later Cel Overberghe. Het werk van De Deken is typerend door zijn schildertechniek die een verweerd effect bewerkstelligt dat textuur en compositie benadrukt.

De Deken publiceerde verschillende dichtbundels, zowel in het Frans als in het Nederlands. Er liep een vrouwtje rond in zijn hoofd is het markantste van de reeks.[feit?]

Tentoonstellingen

  • 1990-2014: verschillende groepstentoonstellingen & werken in opdracht
  • 2007: Laureaat: European Artist Cultuurcel De Haan
  • 2009: Impressions Mortsel
  • 2011: Walls Mortsel
  • 2014: Time Scars Herentals

Dichtbundels

  • Ce que je ne vous ai pas dit ..., 2013
  • Er liep een vrouwtje rond in zijn hoofd, 2014
  • Poésie 2005-2011 receuil, 2014

Externe links

Zoek op Wikidata

rel=nofollow