Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zwitsal-terrein: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Zwitsal-terrein&oldid=66361138 -1- Stellaatje 23 nov 2023)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Zwitsal-terrein&oldid=66379355 26 nov 2023 ‎ Neeroppie)
Regel 1: Regel 1:
Het '''Zwitsal-terrein''' is een historisch terrein gelegen in [[Apeldoorn (stad)|Apeldoorn]], en staat bekend om zijn rijke geschiedenis en diverse functies door de jaren heen.
Het '''Zwitsal-terrein''' is een historisch terrein gelegen in [[Apeldoorn (stad)|Apeldoorn]], en staat bekend om zijn diverse functies door de jaren heen.


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
Het terrein ontleent zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaar, de Zwitsal-fabriek. In 1928 vestigde de Koninklijke Fabriek van Melk- en Voedingsmiddelen N.V., beter bekend als [[Zwitsal]], zich hier. De fabriek stond bekend om de productie van babyverzorgingsproducten, zoals poeders en lotions, en speelde een belangrijke rol in de lokale economie.
Het terrein ontleent zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaar, de Zwitsal-fabriek. In 1928 vestigde de Koninklijke Fabriek van Melk- en Voedingsmiddelen N.V., beter bekend als [[Zwitsal]], zich hier. De fabriek stond bekend om de productie van babyverzorgingsproducten, zoals poeders en lotions, en speelde een belangrijke rol in de lokale economie.<br>
 
In 2010 werd duidelijk dat het Amerikaanse moederbedrijf MSD (ook eigenaar van Organon Oss) van plan was om de Zwitsalfabriek , inmiddels opererende onder de naam Diosynth, te sluiten en de productie over te hevelen naar Oss. Op dat moment werkten ongeveer tachtig mensen in de fabriek in Apeldoorn.
Gedurende de 20e eeuw onderging het Zwitsal-terrein verschillende transformaties. Na het vertrek van Zwitsal werd het terrein herontwikkeld voor diverse doeleinden, waaronder industrieel gebruik en kantoorruimte. In latere jaren ontstond er interesse in het behoud van het historische karakter en de herbestemming van het terrein voor culturele en creatieve doeleinden.
De fabrieken en het terrein werden voor 17,5 miljoen euro verkocht aan de gemeente Apeldoorn dat hierbij forse financiële steun kreeg van het rijk en de provincie.
De gemeente had grote plannen voor de herontwikkeling van het noordelijk deel van de Kanaalzone en het voormalig fabrieksterrein zou hierin een spilfunctie gaan krijgen. Onderdeel de plannen was onder andere de bouw van 440 woningen op het gekochte fabrieksterrein.
Uiteindelijk vond de overdracht van gebouwen en terrein plaats in 2013. <br>In de jaren die volgden onderging het Zwitsal-terrein verschillende transformaties. Het terrein werd herontwikkeld voor diverse doeleinden, waaronder industrieel gebruik en kantoorruimte. In latere jaren ontstond er interesse in het behoud van het historische karakter en de [[herbestemming]] van het terrein voor culturele en creatieve doeleinden.


== Huidige functies ==
== Huidige functies ==
Vandaag de dag dient het Zwitsal-terrein als een bruisend centrum voor cultuur, kunst, sport en creativiteit. Het herbergt diverse bedrijven waaronder Apeldoorn Padel, TPK en De Morfinekluis. De mix van oude fabrieksgebouwen en moderne voorzieningen geeft het terrein een unieke uitstraling.
Vandaag de dag dient het Zwitsal-terrein als een centrum voor cultuur, kunst, sport en creativiteit. Het herbergt diverse bedrijven waaronder Apeldoorn Padel, TPK en De Morfinekluis.


== Culturele evenementen ==
== Culturele evenementen ==
Het Zwitsal-terrein is regelmatig gastheer voor diverse culturele evenementen, waaronder kunsttentoonstellingen, muziekfestivals en ambachtelijke markten. Deze evenementen trekken zowel lokale bewoners aan als bezoekers van buiten de stad.
Het Zwitsal-terrein is regelmatig gastheer voor diverse culturele evenementen, waaronder kunsttentoonstellingen, muziekfestivals en ambachtelijke markten. <ref>[https://www.meetingmagazine.nl/lees-meer/nieuws/19543/historische-locaties:-zwitsal-apeldoorn# Historische locaties : Zwitsal Apeldoorn] Meetingmagazine.nl </ref>


== Bedrijvigheid ==
== Bedrijvigheid ==
Verschillende bedrijven hebben zich gevestigd op het Zwitsal-terrein, waardoor het een levendige en dynamische zakelijke omgeving is geworden. De mix van start-ups, creatieve ondernemingen en gevestigde bedrijven draagt bij aan de diversiteit van het terrein.
Verschillende bedrijven hebben zich gevestigd op het Zwitsal-terrein, waaronder start-ups, creatieve ondernemingen en gevestigde bedrijven.


== Toekomstperspectief ==
== Woningbouw ==
Het Zwitsal-terrein blijft evolueren en is een belangrijk onderdeel van de stedelijke vernieuwing in Apeldoorn. De gemeenschap en lokale overheid blijven samenwerken om het terrein te behouden als een inspirerende locatie.
In 2021 maakte de Gemeente Apeldoorn nieuwe plannen met betrekking tot de herinrichting van het Zwitsalterrein. Onderdeel van deze plannen was de bouw en realisatie van 550 woningen op het voormalige Zwitsalterrein. In 2022 werden de definitieve plannen gepresenteerd <ref>[https://www.apeldoorn.nl/actueel/veel-interesse-in-eerste-plannen-zwitsal-terrein Veel interesse in eerste plannen Zwitsalterrein ] Apeldoorn.nl (13 oktober 2022) </ref><br> Anno 2023 is de situatie omtrent de herinrichting nog immer onduidelijk <ref>[https://www.destentor.nl/apeldoorn/meer-dure-woningen-minder-huur-op-zwitsal-terrein-in-apeldoorn~a7f3c6dcc Meer dure woningen , minder huur op Zwitsalterrein in Apeldoorn] Destentor.nl(20 oktober 2023)</ref><ref>[https://www.apeldoorndirect.nl/stad/drakenbootfestival-bedreigd-door-bouwplannen-zwitsalterrein Drakenbootfestifal bedreigd door bouwplannen Zwitsalterrein]Apeldoorndirect.nl (23 oktober 2023)</ref><ref>[https://www.greatervenues.com/nieuws/zwitsal-terrein-in-apeldoorn-krijgt-nieuwe-eigenaar-en-invulling Zwitsal terrein in Apeldoorn krijgt nieuwe eigenaar en invulling ] Greatervenues.com (27 juli 2021)</ref>


== Externe links ==
== Externe links ==
* [https://zwitsalapeldoorn.nl/ Officiële website van het Zwitsal-terrein]
* [https://zwitsalapeldoorn.nl/ Officiële website van Zwitsal Apeldoorn]
* [[Zwitsal|Geschiedenis van Zwitsal in Apeldoorn]]
* [https://www.demorfinekluis.nl/ De Morfinekluis]


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Versie van 14 dec 2023 01:25

Het Zwitsal-terrein is een historisch terrein gelegen in Apeldoorn, en staat bekend om zijn diverse functies door de jaren heen.

Geschiedenis

Het terrein ontleent zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaar, de Zwitsal-fabriek. In 1928 vestigde de Koninklijke Fabriek van Melk- en Voedingsmiddelen N.V., beter bekend als Zwitsal, zich hier. De fabriek stond bekend om de productie van babyverzorgingsproducten, zoals poeders en lotions, en speelde een belangrijke rol in de lokale economie.
In 2010 werd duidelijk dat het Amerikaanse moederbedrijf MSD (ook eigenaar van Organon Oss) van plan was om de Zwitsalfabriek , inmiddels opererende onder de naam Diosynth, te sluiten en de productie over te hevelen naar Oss. Op dat moment werkten ongeveer tachtig mensen in de fabriek in Apeldoorn. De fabrieken en het terrein werden voor 17,5 miljoen euro verkocht aan de gemeente Apeldoorn dat hierbij forse financiële steun kreeg van het rijk en de provincie. De gemeente had grote plannen voor de herontwikkeling van het noordelijk deel van de Kanaalzone en het voormalig fabrieksterrein zou hierin een spilfunctie gaan krijgen. Onderdeel de plannen was onder andere de bouw van 440 woningen op het gekochte fabrieksterrein. Uiteindelijk vond de overdracht van gebouwen en terrein plaats in 2013.
In de jaren die volgden onderging het Zwitsal-terrein verschillende transformaties. Het terrein werd herontwikkeld voor diverse doeleinden, waaronder industrieel gebruik en kantoorruimte. In latere jaren ontstond er interesse in het behoud van het historische karakter en de herbestemming van het terrein voor culturele en creatieve doeleinden.

Huidige functies

Vandaag de dag dient het Zwitsal-terrein als een centrum voor cultuur, kunst, sport en creativiteit. Het herbergt diverse bedrijven waaronder Apeldoorn Padel, TPK en De Morfinekluis.

Culturele evenementen

Het Zwitsal-terrein is regelmatig gastheer voor diverse culturele evenementen, waaronder kunsttentoonstellingen, muziekfestivals en ambachtelijke markten. [1]

Bedrijvigheid

Verschillende bedrijven hebben zich gevestigd op het Zwitsal-terrein, waaronder start-ups, creatieve ondernemingen en gevestigde bedrijven.

Woningbouw

In 2021 maakte de Gemeente Apeldoorn nieuwe plannen met betrekking tot de herinrichting van het Zwitsalterrein. Onderdeel van deze plannen was de bouw en realisatie van 550 woningen op het voormalige Zwitsalterrein. In 2022 werden de definitieve plannen gepresenteerd [2]
Anno 2023 is de situatie omtrent de herinrichting nog immer onduidelijk [3][4][5]

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow