Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rhythmic industrial: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Rhythmic_industrial&oldid=2378706 13 nov 2005 wf -1- 15 feb 2005 ‎ 80.60.28.71)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Rhythmic_industrial&oldid=5242672 19 sep 2006 80.60.28.71)
Regel 1: Regel 1:
'''Rhythmic industrial''' is een subgenre van [[industrial]], dat invloeden uit de [[techno]] combineert met industrial.
'''Rhythmic industrial''' is een subgenre van het muziekgenre [[industrial]], dat invloeden uit de [[techno]] combineert met industrial.


Als eerste pogingen begin jaren 90 in deze richting kunnen enkele [[AFX]] ([[Aphex twin]] zijproject) aangewezen worden, alsmede de maxisingle "Industrial folk songs" van [[Cylob]]. Ook in [[Detroit]] worden de [[drumcomputer]]s vaak door [[distortion]]s gehaald door onder andere [[Cybersonik]] en [[Richie Hawtin]], maar dat blijft bij enkele experimentele platen.
Als eerste pogingen begin jaren 90 in deze richting kunnen enkele [[AFX]] ([[Aphex twin]] zijproject) aangewezen worden, alsmede de maxisingle "Industrial folk songs" van [[Cylob]]. Ook in [[Detroit]] worden de [[drumcomputer]]s vaak door [[distortion]]s gehaald door onder andere [[Cybersonik]] en [[Richie Hawtin]], maar dat blijft bij enkele experimentele platen. Een grote aanjager was het nummer "Quoth" van [[Polygon window]]. Dit was een zijproject van [[Aphex twin]] met experimentele electronica. Op het album "Surfing on sine waves" stonden voornamelijk ambient nummers, met uitzondering van het nummer "Quoth" wat volgens verhalen volledig bestond uit samples gemaakt op scheepswerven. Dit nummer kan als blauwdruk van de latere Rhythmic industrial beschouwd worden.


Het genre kreeg pas echt vorm toen het Duitse [[Ant-zen]] label in 1995 de CD "Signum" van het project [[P.A.L]] uitbracht. Deze CD werd goed ontvangen, en de nummers "Gelobnis" en "Concrete rage" sloegen keihard in op de [[Electronic Body Music]] en [[Gothic (muziek)|Gothic]] dansvloeren in Europa.
Het genre kreeg pas echt vorm toen het Duitse [[Ant-zen]] label in 1995 de CD "Signum" van het project [[P.A.L]] uitbracht. Deze CD werd goed ontvangen, en de nummers "Gelobnis" en "Concrete rage" sloegen keihard in op de [[Electronic Body Music]] en [[Gothic (muziek)|Gothic]] dansvloeren in Europa.
Regel 12: Regel 12:
De bekendste acts in dit genre zijn:
De bekendste acts in dit genre zijn:
* [[Winterkalte]]
* [[Winterkalte]]
* [[TriaX]]
* [[Greyhound]]
* [[Punch inc]]
* [[Projecto mirage]]
* [[Converter]]
* [[Converter]]
* [[Morgenstern]]
* [[Morgenstern]]
Regel 20: Regel 24:
* [[Manufactura]]
* [[Manufactura]]
* [[Xotox]]
* [[Xotox]]
 
* [[Hypnoskull]]
* [[Pneumatic detach]]
[[Categorie:Muziekgenre]]
[[Categorie:Muziekgenre]]

Versie van 21 mei 2017 10:23

Rhythmic industrial is een subgenre van het muziekgenre industrial, dat invloeden uit de techno combineert met industrial.

Als eerste pogingen begin jaren 90 in deze richting kunnen enkele AFX (Aphex twin zijproject) aangewezen worden, alsmede de maxisingle "Industrial folk songs" van Cylob. Ook in Detroit worden de drumcomputers vaak door distortions gehaald door onder andere Cybersonik en Richie Hawtin, maar dat blijft bij enkele experimentele platen. Een grote aanjager was het nummer "Quoth" van Polygon window. Dit was een zijproject van Aphex twin met experimentele electronica. Op het album "Surfing on sine waves" stonden voornamelijk ambient nummers, met uitzondering van het nummer "Quoth" wat volgens verhalen volledig bestond uit samples gemaakt op scheepswerven. Dit nummer kan als blauwdruk van de latere Rhythmic industrial beschouwd worden.

Het genre kreeg pas echt vorm toen het Duitse Ant-zen label in 1995 de CD "Signum" van het project P.A.L uitbracht. Deze CD werd goed ontvangen, en de nummers "Gelobnis" en "Concrete rage" sloegen keihard in op de Electronic Body Music en Gothic dansvloeren in Europa.

Hierdoor geinspireerd gingen vele acts zich bezig houden met Rhythmic industrial. Naast Ant-zen kwamen er labels bij als Hands productions, ad noiseam en pronoize.

Muzikaal bestaat rhythmic industrial uit ritmes en geluiden uit drumcomputers, die door distortions en effecten extreem vervormd worden. De muziek is sterk ritmisch en nauwelijks tot niet melodieus. Qua geluid komt het hard tot zelfs apocalyptisch/verwoestend over. Zonder overdrijven kan gesteld worden dat dit een van de hardste muzieksoorten uit de geschiedenis van de muziek is. Door de extreme dansbaarheid en enorme impact is het desondanks tegenwoordig vrij populair aan het worden.

Bekende rhythmic industrial acts

De bekendste acts in dit genre zijn: