Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Aanname (algemeen): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Een aanname is iets tot je nemen.)
 
(recat, copyedit)
Regel 1: Regel 1:
Een '''aanname''' of '''iets aannemen''' is iets tot je nemen. Dit kan [[fysiek]] zijn door bijvoorbeeld een bepaalde [[materie]] aan te nemen (kopje [[koffie]]), maar ook door een bepaalde [[gedachte|gedachtengang]]. Deze gedachtengang kan afkomstig zijn uit de omgeving, maar ook het gevolg zijn van een eigen [[denken|denkproces]]. Veelal worden dan bepaalde ''aanwijzingen'' ([[redenering|redenen]]) tot [[waarheid]] ''aangenomen''.
Een '''aanname''' of '''iets aannemen''' is iets tot je nemen. Dit kan [[fysiek]] zijn door bijvoorbeeld een bepaalde [[materie]] aan te nemen (kopje [[koffie]]), maar ook een bepaalde [[gedachte|gedachtengang]]. Deze gedachtengang kan afkomstig zijn uit de omgeving, maar ook het gevolg zijn van een eigen [[denken|denkproces]]. Veelal worden dan bepaalde ''aanwijzingen'' ([[redenering|redenen]]) tot [[waarheid]] ''aangenomen''.


Het meest worden aannames gehanteerd binnen de [[religie]], gezien daarbij ''[[het-één-en-ander]]'' niet direct herleidbaar is, of aan te tonen. Slechts enige [[geschrift]]en zouden ''de waarheid'' aantonen. Om het [[geloof]] te sterken nemen gelovigen aan ''dat het zo is'' (een aanname).
==Religie==
 
Voor [[religie]]s geldt vaak dat [[het-één-en-ander]] niet direct herleidbaar of aan te tonen is. Men neemt aan dat hetgeen wordt verkondigd, bijvoorbeeld in [[geschrift]]en, de [[waarheid]] is.
Een meer [[psychiatrie|psychiatrische]] (extremere) vorm van ''iets aannemen'' is [[paranoia]]


==Zie ook==
==Zie ook==
* [[axioma]]
* [[geloof]]
* [[geloof]]
* [[waan]]


Tegenhangers :
[[Categorie:Filosofie]]
* [[redenering]]
* [[beelddenken]]
* [[realisme]]
* [[empirisme]]
 
[[Categorie:Religie]]
[[Categorie:Religie]]
[[Categorie:Psychiatrie]]
[[Categorie:Psychologie]]
[[Categorie:Mens en Maatschappij]]
[[Categorie:Filosofie]]

Versie van 9 jun 2009 23:09

Een aanname of iets aannemen is iets tot je nemen. Dit kan fysiek zijn door bijvoorbeeld een bepaalde materie aan te nemen (kopje koffie), maar ook een bepaalde gedachtengang. Deze gedachtengang kan afkomstig zijn uit de omgeving, maar ook het gevolg zijn van een eigen denkproces. Veelal worden dan bepaalde aanwijzingen (redenen) tot waarheid aangenomen.

Religie

Voor religies geldt vaak dat het-één-en-ander niet direct herleidbaar of aan te tonen is. Men neemt aan dat hetgeen wordt verkondigd, bijvoorbeeld in geschriften, de waarheid is.

Zie ook