Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kladderadatsch (tijdschrift): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
(Verwijst door naar Kladderadatsch)
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Kladderadatsch.jpg|250px|thumb|Voorpagina van het eerste nummer van mei 1848]]
#DOORVERWIJZING [[Kladderadatsch]]
'''Kladderadatsch''' was de titel van een Duits politiek-satirisch en humoristisch weekblad. Het werd in 1848 gesticht door de boekhandelaar/uitgever Albert Hofmann en David Kalisch, een schrijver van lichte komische werken <ref>http://www.ohio.edu/chastain/ip/kladder.htm</ref>.
 
Het weekblad verscheen in [[Berlijn]]. De eerste uitgave vond plaats op 7 mei 1848 in een oplage van 4000 exemplaren, die binnen een dag waren uitverkocht. De titel verwijst naar het geluid van een vallend en in stukken brekend voorwerp.
 
Het blad verwierf in korte tijd een grote populariteit en wist zich, mogelijk mede hierdoor, te onttrekken aan de censuur. Het blad leverde satirisch commentaar op actuele politieke gebeurtenissen, waarbij ook cartoons een belangrijke rol speelden. Sinds 1864 steunde het blad de politiek van [[Otto von Bismarck|Bismarck]]. Na de machtsovername door de nationaalsocialisten in 1933 verloor het zijn politieke betekenis <ref>Summa Encyclopedie 1976</ref>. In 1944 werd het tijdschrift opgeheven. De benaming [[Kladderadatsch (Begrip)|''Kladderadatsch'']] is echter voort blijven leven als aanduiding van een totale maatschappelijke en economische instorting.
 
==Externe links==
* [http://www.ub.uni-heidelberg.de/helios/digi/kladderadatsch.html#jahrgaenge Digitale weergave van het tijdschrift, gerangschikt op jaargang]
* {{de}}[http://www.ub.uni-heidelberg.de/helios/digi/kladderadatsch_info.html Uitgebreide beschrijving van het blad in het Duits]
* {{en}}[http://www.ub.uni-heidelberg.de/Englisch/helios/digi/kladderadatsch.html Korte beschrijving in het Engels]
* [http://www.bytwerk.com/gpa/kladderadatsch.htm Een selectie van cartoons]
 
{{Commons|Kladderadatsch}}
{{Appendix}}

Huidige versie van 16 jan 2016 om 23:20

Doorverwijzing naar: