Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Portatief: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(bron: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Portatief&oldid=13435482 zie aldaar voor co-bewerkers)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Portativ.png|thumb|300px|Een portatief afgebeeld op een schilderij uit circa 1490-1495]]
[[Afbeelding:Portativ.png|thumb|300px|Een portatief afgebeeld op een schilderij uit circa 1490-1495]]
Een '''portatief''' (uit het [[Latijn]]: ''portare'' = 'dragen') is een draagbaar klein [[Pijporgel|pijporgeltje]] dat voornamelijk in de [[middeleeuwen]] en [[renaissance]] in vooral wereldlijke muziek werd gebruikt.
Een '''portatief''' (uit het [[Latijn]]: ''portare'' = 'dragen') is een draagbaar klein [[Pijporgel|pijporgeltje]] dat voornamelijk in de [[Middeleeuwse muziek|middeleeuwen]] en [[Renaissancemuziek|renaissance]] in vooral wereldlijke muziek werd gebruikt.


Het werd in de [[20e eeuw]] eigenlijk herontdekt en wederom ingezet bij diverse uitvoeringen van werken uit die tijd, waarbij authentieke instrumenten een rol spelen.
Het werd in de [[20e eeuw]] eigenlijk herontdekt en wederom ingezet bij diverse uitvoeringen van werken uit die tijd, waarbij authentieke instrumenten een rol spelen.
Regel 22: Regel 22:
[[Categorie:Muziekterm]]
[[Categorie:Muziekterm]]
[[Categorie:Muziekgeschiedenis]]
[[Categorie:Muziekgeschiedenis]]
[[Categorie:Volksmuziek]]
[[Categorie:Volksinstrument]]

Huidige versie van 2 dec 2023 om 01:21

Een portatief afgebeeld op een schilderij uit circa 1490-1495

Een portatief (uit het Latijn: portare = 'dragen') is een draagbaar klein pijporgeltje dat voornamelijk in de middeleeuwen en renaissance in vooral wereldlijke muziek werd gebruikt.

Het werd in de 20e eeuw eigenlijk herontdekt en wederom ingezet bij diverse uitvoeringen van werken uit die tijd, waarbij authentieke instrumenten een rol spelen.

Een portatief bestond doorgaans uit een serie fluitpijpen en werd bespeeld door het instrument aan een riem te dragen. Daarbij bediende de speler met 1 hand de blaasbalg, en met de andere de toetsen. Het portatief heeft geen windkast die lucht kan opslaan voor later gebruik, dus geeft alleen geluid als de blaasbalg wordt bediend. [1]

Het instrument is eenvoudig gebouwd, om het zo draagbaar mogelijk te houden. De pijpen zijn op een kleine windkamer gemonteerd die door 1 of twee blaasbalgjes wordt aangedreven.

Het portatief is kleiner dan een positief of kistorgel, die doorgaans meerdere manualen en reeksen pijpen (registers) bevatten. Ook dient het portatief niet verward te worden met een regaal, dat rieten pijpen heeft.

Ongeveer halverwege de 13e eeuw treft men kleine afbeeldingen aan van portatieven met moderne toetslayout. Een voorbeeld van zo'n afbeelding staat in het Spaanse muziekmanuscript Cantigas de Santa Maria [2], waarin 51 miniaturen zijn weergegeven van instrumentalisten. Op die afbeelding heeft het portatiefje 9 pijpen en 9 toetsen, genoeg voor de diatonische toonladder van C-groot met toegevoegde Bes.

Externe links

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow