Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Moerasprobleem: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Moerasprobleem&oldid=61320327 -1- Cbontenbal 16 mrt 2022)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Moerasprobleem&oldid=61356627 21 mrt 2022)
 
Regel 1: Regel 1:
'''Het moerasprobleem''' is een probleem dat zich voordoet in de context van [[Kennistheorie|epistemologie]] en laat het idee zien dat kennis geen toegevoegde waarde heeft ten opzichte van waar geloof. Het probleem gaat ervan uit dat kennis een [[Geloof|gerechtvaardigd ware overtuiging]] is - de gangbare definitie - en laat zien dat kennis niet meer waarde heeft ten opzichte van een ware overtuiging, door aan te tonen dat de rechtvaardigingsvereiste geen waarde toevoegt aan de definitie. De eerste bekende historische vermelding van het probleem is in [[Plato]]'s [[Meno (Plato)|Meno]], waarin Meno en Socrates een discussie hebben over hoe ze hun gids voor [[Larisa (stad)|Larissa]] moeten kiezen. Meno suggereert dat ze iemand nodig hebben die de route kent, maar Socrates suggereert dat iemand met een ware mening dat ook zal doen.
Het '''moerasprobleem''' is een probleem dat gebruikt wordt in de [[Kennistheorie|epistemologie]] om te laten zien dat kennis geen toegevoegde waarde zou hebben ten opzichte van een juiste overtuiging. Het probleem gaat ervan uit dat kennis een [[gerechtvaardigd ware overtuiging]] is en dat het vereiste van het gerechtvaardigd zijn geen meerwaarde zou hebben ten opzichte van de juistheid van de overtuiging.  


== Externe links ==
De eerste bekende historische vermelding van het probleem is in [[Plato]]'s [[Meno (Plato)|Meno]], waarin Meno en Socrates een discussie hebben over hoe ze hun gids naar [[Larisa (stad)|Larissa]] moeten kiezen. Meno suggereert dat ze iemand nodig hebben die de weg kent, maar Socrates suggereert dat iemand met een juiste overtuiging over de te volgen route hen ook naar Larissa zal brengen. De kritiek van Plato op de stelling van Socrates is dat iemand die slechts een juiste overtuiging heeft, eerder zal twijfelen aan de route, bijvoorbeeld als deze eerst in een andere richting dan Larissa gaat. Iemand die de weg kent, zal niet in verwarring raken door een afwijking van zijn verwachtingen.


* [http://plato.stanford.edu/entries/knowledge-value/ De waarde van kennis-SEP]
{{Appendix|2=
* [http://www.philosophy.ed.ac.uk/staff/documents/WhatIsTheSwampingProblem.pdf Wat is het moerasprobleem?]
De oorspronkelijke versie van dit artikel is een vertaling van [https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Swamping_problem&oldid=631669622 deze versie] van het artikel op de Engelse Wikipedia
* [http://www3.baylor.edu/~Jonathan_Kvanvig/pdf/The%20Swamping%20Problem.pdf Het moerasprobleem]
* [http://plato.stanford.edu/entries/knowledge-value/ The value of knowledge] - Stanford Encyclopaedia of Philosophy, geraadpleegd 19 maart 2022
* [http://plato.stanford.edu/entries/justep-coherence/ Coherentistische theorieën van epistemische rechtvaardiging-SEP]
*[https://en.wikipedia.org/wiki/Belief#Justified_true_belief Belief#Justified_true_belief]
}}
{{authority control|TYPE=t|Wikidata=Q7653376 }}
[[Categorie:Kentheorie]]
[[Categorie:Kentheorie]]

Huidige versie van 1 apr 2022 om 23:37

Het moerasprobleem is een probleem dat gebruikt wordt in de epistemologie om te laten zien dat kennis geen toegevoegde waarde zou hebben ten opzichte van een juiste overtuiging. Het probleem gaat ervan uit dat kennis een gerechtvaardigd ware overtuiging is en dat het vereiste van het gerechtvaardigd zijn geen meerwaarde zou hebben ten opzichte van de juistheid van de overtuiging.

De eerste bekende historische vermelding van het probleem is in Plato's Meno, waarin Meno en Socrates een discussie hebben over hoe ze hun gids naar Larissa moeten kiezen. Meno suggereert dat ze iemand nodig hebben die de weg kent, maar Socrates suggereert dat iemand met een juiste overtuiging over de te volgen route hen ook naar Larissa zal brengen. De kritiek van Plato op de stelling van Socrates is dat iemand die slechts een juiste overtuiging heeft, eerder zal twijfelen aan de route, bijvoorbeeld als deze eerst in een andere richting dan Larissa gaat. Iemand die de weg kent, zal niet in verwarring raken door een afwijking van zijn verwachtingen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

De oorspronkelijke versie van dit artikel is een vertaling van deze versie van het artikel op de Engelse Wikipedia

rel=nofollow
rel=nofollow