Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ghreline: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Ghreline is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. De naam komt van growth hormone-releasing peptide. Het is dus een p...')
 
(ref)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Ghreline is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. De naam komt van growth hormone-releasing peptide. Het is dus een peptide dat aanzet tot vrijstelling van groeihormoon
'''Ghreline''' is een [[hormoon]] dat vooral afgescheiden wordt door de [[maag]]wand<ref>[http://www.fasebj.org/cgi/content/full/18/3/439 Ghrelin, appetite, and gastric motility: the emerging role of the stomach as an endocrine organ - INUI et al. 18 (3): 439 - The FASEB Journal]</ref> en dat de eetlust opwekt.   De naam komt van ''growth hormone-releasing peptide''. Het is dus een [[peptide]] dat aanzet tot vrijstelling van [[groeihormoon]].<ref>[http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2826.2000.00584.x/abstract Wiley Online Library :Systemic Administration of Ghrelin Induces Fos and Egr-1 Proteins in the Hypothalamic Arcuate Nucleus of Fasted and Fed Rats]</ref>
<ref>https://nl.wikipedia.org/wiki/Ghreline</ref>
Ghreline is het enige bekende hormoon dat voedselinname stimuleert. De tegenhanger van ghreline is [[leptine]], dat een gevoel van verzadiging veroorzaakt.


{{refs}}
Masayasu Kojima ontdekte ghreline in [[1999]].<ref>[http://www.nature.com/nature/journal/v402/n6762/abs/402656a0.html Masayasu Kojima, e.a. (9 dec. 1999). Ghrelin is a growth-hormone-releasing acylated peptide from stomach. Nature 402: 656-660] . [http://www.nature.com/nature/journal/v402/n6762/full/402656a0.html Doi -10.1038/45230]</ref> Er bestaan twee soorten ghreline: een onwerkzaam zuiver peptide en een actieve vorm [[hexatropine]] met een zijketen van [[octanoyl]].
{{Bron|bronvermelding= {{References}} {{Wikidata|q422269)}}}}


[[en:Ghrelin]]
[[en:Ghrelin]]
[[Categorie:Peptidehormoon]]

Huidige versie van 22 jul 2015 om 09:31

Ghreline is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand[1] en dat de eetlust opwekt. De naam komt van growth hormone-releasing peptide. Het is dus een peptide dat aanzet tot vrijstelling van groeihormoon.[2] Ghreline is het enige bekende hormoon dat voedselinname stimuleert. De tegenhanger van ghreline is leptine, dat een gevoel van verzadiging veroorzaakt.

Masayasu Kojima ontdekte ghreline in 1999.[3] Er bestaan twee soorten ghreline: een onwerkzaam zuiver peptide en een actieve vorm hexatropine met een zijketen van octanoyl.

Bronvermelding

rel=nofollow