Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Coda (muziek): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (ZEKER van WIKIPEDIA GEJAT HE?)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
E gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken '''coda''' ([[Italiaanse muziekterm gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken|Italiaans:]] ''"[[staart]]"'') allemaal jatwerk het deel van e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken [[compositie (muziek)|muzikale compositie]] dat zich na de [[climax]] van het stuk afspeelt, ofwel de eindsectie van e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken compositie aanduidt.  
{{Zie Luisterrijk}}Een '''coda''' ([[Italiaanse muziektermen|Italiaans:]] ''"[[staart]]"'') is het deel van een [[compositie (muziek)|muzikale compositie]] dat zich na de [[climax]] van het stuk afspeelt, ofwel de eindsectie van een compositie aanduidt.  


[[Afbeelding:Herhalingsstructur gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.jpg|right|frame|Herhalingsstructur gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, g gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenoteerd met hak gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, DC gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken DS]]
[[Afbeelding:Herhalingsstructuren.jpg|right|frame|Herhalingsstructuren, genoteerd met haken, DC en DS]]
In [[muzieknotatie|notatie]] van muzikale [[herhaling (muziek)|herhalingsstructuur]] ziet e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken codatek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken er uit als e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken [[cirkel]] met e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken [[Kruallemaal jatwerk (muziek)|kruallemaal jatwerk]] erdoor: [[Afbeelding:CodaTek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.jpg]] Na e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken herhaling wordt het stuk uitgevoerd tot het eerste codatek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken  gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken vervolgd bij het tweede codatek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.
In [[muzieknotatie|notatie]] van muzikale [[herhaling (muziek)|herhalingsstructuur]] ziet een codateken er uit als een [[cirkel]] met een [[Kruis (muziek)|kruis]] erdoor: [[Afbeelding:CodaTeken.jpg]] Na een herhaling wordt het stuk uitgevoerd tot het eerste codateken en vervolgd bij het tweede codateken.


M gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken ziet ook de term gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken:
Men ziet ook de termen:
* ''[[Da Capo|D.C.]] al coda'' of 'D.C. al fine': (D.C. of DC betek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent 'da capo', vanaf het begin)
* ''[[Da Capo|D.C.]] al coda'' of 'D.C. al fine': (D.C. of DC betekent 'da capo', vanaf het begin)
** Hier di gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent m gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken vanaf het begin te herhal gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, dan naar het codatek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken te spring gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.
** Hier dient men vanaf het begin te herhalen, dan naar het codateken te springen.
* ''[[Dal Segno|D.S.]] al coda'' of 'D.S. al fine': (D.S. of DS betek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent 'dal segno', vanaf het segnotek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken)
* ''[[Dal Segno|D.S.]] al coda'' of 'D.S. al fine': (D.S. of DS betekent 'dal segno', vanaf het segnoteken)
** Hier di gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent m gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken vanaf het segnotek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken [[Afbeelding:SegnoTek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.jpg]] te herhal gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken dan naar het codatek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken te spring gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.
** Hier dient men vanaf het segnoteken [[Afbeelding:SegnoTeken.jpg]] te herhalen, en dan naar het codateken te springen.


E gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken korte coda heet ook wel '''codetta'''.
Een korte coda heet ook wel '''codetta'''.
==Trivia==
==Trivia==
* Musici sprek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken vaak van 'het coda', hoewel het woord vrouwelijk allemaal jatwerk, gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken dus als 'de coda' di gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent te word gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken b gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenoemd.
* Musici spreken vaak van 'het coda', hoewel het woord vrouwelijk is, en dus als 'de coda' dient te worden benoemd.
* Erik Satie schreef e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken stuk dat uit gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenkel coda's bestond. Er volgt cad gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkens op cad gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkens, gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken de luallemaal jatwerkteraar hoort alle gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken maar slotakkoord gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.
* Erik Satie schreef een stuk dat uit enkel coda's bestond. Er volgt cadens op cadens, en de luisteraar hoort alleen maar slotakkoorden.
==Zie ook==
==Zie ook==
* [[Postludium]]
* [[Postludium]]

Huidige versie van 1 okt 2008 om 21:17

Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Een coda (Italiaans: "staart") is het deel van een muzikale compositie dat zich na de climax van het stuk afspeelt, ofwel de eindsectie van een compositie aanduidt.

Herhalingsstructuren, genoteerd met haken, DC en DS

In notatie van muzikale herhalingsstructuur ziet een codateken er uit als een cirkel met een kruis erdoor: Na een herhaling wordt het stuk uitgevoerd tot het eerste codateken en vervolgd bij het tweede codateken.

Men ziet ook de termen:

  • D.C. al coda of 'D.C. al fine': (D.C. of DC betekent 'da capo', vanaf het begin)
    • Hier dient men vanaf het begin te herhalen, dan naar het codateken te springen.
  • D.S. al coda of 'D.S. al fine': (D.S. of DS betekent 'dal segno', vanaf het segnoteken)
    • Hier dient men vanaf het segnoteken te herhalen, en dan naar het codateken te springen.

Een korte coda heet ook wel codetta.

Trivia

  • Musici spreken vaak van 'het coda', hoewel het woord vrouwelijk is, en dus als 'de coda' dient te worden benoemd.
  • Erik Satie schreef een stuk dat uit enkel coda's bestond. Er volgt cadens op cadens, en de luisteraar hoort alleen maar slotakkoorden.

Zie ook