Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Boosheid: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
k (Verwijst door naar Woede)
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Woede''' is een [[emotie]] die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens "[[territorium (dieren)|territorium]]" betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden. Woede zet dus aan tot [[agressie]] (of gaat ermee samen), van de [[persoon]] zelf of van zijn of haar groepsgenoten.  Woede kan zich uiten in woorden (schelden, schreeuwen) of in daden in de vorm van fysiek [[geweld]] (slaan, schoppen, handtastelijkheden) of het gebruik van wapens.
#Redirect[[woede]]
 
Op een andere manier beschouwd is woede de gevoelscomponent van [[agressie]], een onderdeel van de [[stress]]reactie die bij alle [[dier]]en optreedt: een waargenomen bedreiging roept een tegenreactie op, die op zijn beurt bedreigend is en kan uitmonden in geweld.
 
Milde vormen van woede worden aangeduid met woorden als ''[[ergernis]]'', ''[[geprikkeldheid]]'' of ''[[irritatie]]''.  Gematigde vormen met de termen ''[[boosheid]]'' ''(kwaadheid)'' en ''[[toorn]]''.  En sterkere vormen met ''[[driftbui]]en'', ''[[woedeaanval]]len'', ''[[eruptio]]'' of ''razernij''. Als iemand zijn woede niet laat blijken, terwijl hij wel kwaad is, is er sprake van ''opgekropte woede''.
 
Welke vorm van woede er optreedt hangt niet alleen af van de sterkte van de prikkel en van het karakter van de persoon, maar ook van diens algehele toestand.  Toestanden die de prikkelbaarheid van een persoon kunnen verhogen zijn: [[vermoeidheid]], [[honger]], [[pijn]], [[ziekte]], [[seksuele frustratie]], en het gebruik - of de onthouding - van [[drug]]s. Ook hormonale veranderingen zoals bij [[Premenstrueel_syndroom|PMS]], [[menopauze]] of een [[Manie|manische episode]] kunnen de prikkelbaarheid verhogen.
 
Iemand die boos is kan deze woede op een wilde en ongerichte manier uiten, zoals met schreeuwen of slaan, maar kan ook gericht een [[conflict (onenigheid)|conflict]] aangaan en proberen de bedreiging of de obstakels uit de weg te ruimen. De boosheid kan echter ook worden ingehouden en opgepot. Ook kan de boosheid op niet-conflictueuze wijze worden geuit. Als iemand zijn woede over langere tijd op subtiele wijze laat blijken en hierbij directe conflicten uit de weg gaat, spreekt men wel van passief-agressief gedrag.
 
Als woede gepaard gaat met [[agressie]] (fysiek of verbaal) kan deze gericht zijn tegen andere personen, organisaties of soms voorwerpen (bijvoorbeeld [[computeragressie]]). Ook kan de woede gericht zijn op de eigen persoon, bijvoorbeeld als hij of zij meent iets onverstandigs of slechts gedaan te hebben.
 
In de klassieke filosofie werd reeds geschreven over woede door de Griekse wijsgeer Aristoteles en door de Romeinse [[Stoa | stoïcijn]] [[Seneca]], die daaraan zijn verhandeling ''De ira'' (''Over de woede'') wijdde.
 
=== Psychische stoornis of ziekte ===
Sommige wetenschappers beweren dat bepaalde vormen van woede of razernij een aandoening zijn. Dit wordt alleen beweerd over de meest extreme gevallen. Bijvoorbeeld mensen die zich niet meer kunnen beheersen door een [[trauma]]tische ervaring. Een bekende vorm van zo'n traumatische ervaring is [[pesten]]. Mensen die vroeger vaak gepest werden kunnen zo'n [[stoornis]] oplopen. Waardoor enkele gebieden in de hersenen overmatig reageren op een [[bedreiging|bedreigende]] situatie. Doordat men zich vroeger iedere dag moest verdedigen tegen ''[[gevaar|gevaren]]''.
 
==Zie ook==
* [[Angst]]
* [[Verdriet]]
 
[[Categorie:Psychologie]]
[[Categorie:Gemoedstoestand]]
[[Categorie:Psychiatrie]]
[[Categorie:Mens en Maatschappij]]

Huidige versie van 20 okt 2010 om 09:16

Doorverwijzing naar: