Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sam Brokken: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Sam_Brokken&oldid=61795864 -1- SpamHunters 20 apr 2022)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Sam_Brokken&oldid=62116864 25 mei 2022)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Sam Brokken''' is een Belgische [[kinesist]]<ref name="rob"/> en gezondheidswetenschapper. Tijdens de [[Coronapandemie]] groeide hij uit tot een criticus van het beleid van de overheid.
'''Sam Brokken''' is een Belgische [[fysiotherapeut|kinesist]]<ref name="rob" /> en voormalig lector gezondheidswetenschappen aan [[Hogeschool PXL]].<ref name="vrt" /> Tijdens de [[coronapandemie]] groeide hij uit tot een criticus van het beleid van de overheid.
Anno 2022 woont hij in India.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
Na een opleiding als kinesist startte hij met een eigen kinesitherapiepraktijk, met specialisatie nek- en rugklachten. Hij volgde een bijkomende opleiding aan de [[Robert Gordon University]] in [[Aberdeen]] in "publieke gezondheidszorg".  
Na een opleiding als kinesist startte hij met een eigen kinesietherapiepraktijk, met specialisatie nek- en rugklachten. Hij volgde een bijkomende opleiding aan de [[Robert Gordon University]] in [[Aberdeen]] in public health, global health en epidemiologie.{{Bron?||2022|05|25}}
 
==Coronapandemie==
==Coronapandemie==
In augustus 2020 stelde Brokken samen met anderen in een open brief het concept van een "omgekeerde lockdown" voor, daarbij zouden enkel oudere en zwakkere mensen beschermd worden en in afzondering gaan<ref name="rob">[https://www.elke-vermeire.be/rebelsonly/rebel-8 Rebel 8: Sam Brokken]</ref><ref name="vrt">[https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/24/check-zevende-dag/ CHECK - oud "De zevende dag"-debat blijft beroering veroorzaken: hoe groot is kans dat je virus doorgeeft na vaccinatie?], VRT NWS</ref>.
In augustus 2020 stelde Brokken in een open brief samen met andere wetenschappers het concept van een "omgekeerde [[lockdown (maatregel)|lockdown]]" voor, waarbij enkel oudere en zwakkere mensen beschermd zouden worden en het virus zou moeten circuleren onder de gezonde bevolking om zo sneller groepsimmuniteit op te bouwen.<ref name="rob">[https://www.elke-vermeire.be/rebelsonly/rebel-8 Rebel 8: Sam Brokken]</ref><ref name="vrt">[https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/24/check-zevende-dag/ CHECK - oud "De zevende dag"-debat blijft beroering veroorzaken: hoe groot is kans dat je virus doorgeeft na vaccinatie?], VRT NWS</ref>


In februari 2021 was Brokken te gast bij [[De Zevende Dag]]. Hij ging er in tegen vaccinoloog [[Pierre Van Damme]] en stelde dat 'het niet zinvol was om te vaccineren onder de 60 jaar'<ref name="vrt"/>, omdat vaccinatie weinig impact zou hebben op de overdracht van het virus. Dit videofragment ging een eigen leven leiden binnen de antivax-beweging, niettegenstaande zijn beweringen later ontkracht werden<ref name="vrt"/>. Enkele maanden later werd de samenwerking tussen Brokken en zijn werkgever, de [[Hogeschool PXL]], stopgezet. Volgens de hogeschool was er "geen causaal verband is tussen Brokkens verschijning in De zevende dag en zijn ontslag"<ref name="vrt"/>, en kon de precieze reden voor ontslag om 'privacyredenen' niet publiek worden gemaakt.
In februari 2021 was Brokken te gast bij [[De Zevende Dag]]. Hij ging er in tegen vaccinoloog [[Pierre Van Damme]] en stelde dat 'het niet zinvol was om te vaccineren onder de 60 jaar'<ref name="vrt" />, omdat vaccinatie weinig impact zou hebben op de overdracht van het virus. Dit videofragment ging een eigen leven leiden binnen de antivax-beweging.<ref name="vrt" /> Enkele maanden later werd de samenwerking tussen Brokken en zijn werkgever, de [[Hogeschool PXL]], stopgezet. De hogeschool verklaarde dat "er geen causaal verband is tussen Brokkens verschijning in De zevende dag en zijn ontslag".<ref name="vrt" />, en dat de precieze reden voor ontslag om 'privacyredenen' niet publiek kon worden gemaakt.


Eind september 2021 was Brokken te gast in het vaccinkritische programma "Tegenwind"<ref name="kn">[https://www.knack.be/nieuws/belgie/winnen-coronasceptici-binnenkort-een-vlaamse-cultuurprijs/article-normal-1858627.html Winnen coronasceptici binnenkort een Vlaamse cultuurprijs?], [[Knack]]</ref>. In de aflevering promoot hij [[ivermectine]] als behandeling voor covid, en minimaliseert het aantal covidslachtoffers<ref name="kn"/>.
Eind september 2021 was Brokken te gast in de coronakritische documentairereeks ''Tegenwind'' van journalisten [[Alain Grootaers]] en [[Jakobien Huisman]].<ref name="kn">[https://www.knack.be/nieuws/belgie/winnen-coronasceptici-binnenkort-een-vlaamse-cultuurprijs/article-normal-1858627.html Winnen coronasceptici binnenkort een Vlaamse cultuurprijs?], [[Knack (tijdschrift)|Knack]]</ref> In de aflevering promoot hij het niet-werkzame [[ivermectine]] als behandeling voor covid, en minimaliseert het aantal coronapatiënten dat beademd werd op [[intensieve zorg]].<ref name="kn" />


==Externe links==
==Externe link==
*[https://www.sambrokken.com/ officiële website]
* [https://www.sambrokken.com/ Officiële website]


[[categorie:coronapandemie]]
{{Appendix}}


{{Appendix}}
[[Categorie:Coronapandemie]]

Huidige versie van 8 jun 2022 om 10:19

Sam Brokken is een Belgische kinesist[1] en voormalig lector gezondheidswetenschappen aan Hogeschool PXL.[2] Tijdens de coronapandemie groeide hij uit tot een criticus van het beleid van de overheid. Anno 2022 woont hij in India.

Geschiedenis

Na een opleiding als kinesist startte hij met een eigen kinesietherapiepraktijk, met specialisatie nek- en rugklachten. Hij volgde een bijkomende opleiding aan de Robert Gordon University in Aberdeen in public health, global health en epidemiologie.[bron?]

Coronapandemie

In augustus 2020 stelde Brokken in een open brief samen met andere wetenschappers het concept van een "omgekeerde lockdown" voor, waarbij enkel oudere en zwakkere mensen beschermd zouden worden en het virus zou moeten circuleren onder de gezonde bevolking om zo sneller groepsimmuniteit op te bouwen.[1][2]

In februari 2021 was Brokken te gast bij De Zevende Dag. Hij ging er in tegen vaccinoloog Pierre Van Damme en stelde dat 'het niet zinvol was om te vaccineren onder de 60 jaar'[2], omdat vaccinatie weinig impact zou hebben op de overdracht van het virus. Dit videofragment ging een eigen leven leiden binnen de antivax-beweging.[2] Enkele maanden later werd de samenwerking tussen Brokken en zijn werkgever, de Hogeschool PXL, stopgezet. De hogeschool verklaarde dat "er geen causaal verband is tussen Brokkens verschijning in De zevende dag en zijn ontslag".[2], en dat de precieze reden voor ontslag om 'privacyredenen' niet publiek kon worden gemaakt.

Eind september 2021 was Brokken te gast in de coronakritische documentairereeks Tegenwind van journalisten Alain Grootaers en Jakobien Huisman.[3] In de aflevering promoot hij het niet-werkzame ivermectine als behandeling voor covid, en minimaliseert het aantal coronapatiënten dat beademd werd op intensieve zorg.[3]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow