Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De Boekenjagers: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Boekenjagers&oldid=49760071 -in- Veerle Nijs 24 aug 2017)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''Boekenjagers''' zijn een groep boekenliefhebbers die in heel Vlaanderen gratis boeken wegleggen. Iedereen kan zelf mee verstoppen of zoeken door naar de Facebookpagina te gaan van de Boekenjagers. De Boekenjagers zijn ondertussen met meer dan 28.000. (1)
{{Infobox vereniging
| naam = De Boekenjagers
| afbeelding = Logo geluk.png
| onderschrift = Logo Boekenjagers sinds 2016
| ontstaansdatum = 27 augustus 2019
| oprichter = Veerle Nijs
| algemeen secretaris =
| land = {{BE}}
| Europees lidmaatschap =
| internationaal lidmaatschap =
| aantal werknemers =
| ledenaantal = +70.000 (april 2021)
| slogan = Geluk zit in een klein boekje
| website = [https://boeken-jagers.be/]
}}
De Boekenjagers zijn een Vlaamse boekengroep en [[VZW]]. Gebaseerd op de [[Random act of kindness]] worden [[boeken]] doorheen [[Vlaanderen]] te vondeling gelegd voor gelukkige vinders en boekenjagers. Ook in het buitenland is het boekenjagen bekend, zo kwam het originele idee uit [[Wallonië]]


Het idee van zwerfboeken bestaat al langer en met de komst van het internet kwamen ook de sites waar men de eigen zwerfboeken kon registreren (oa [http://www.bookcrossing.com Bookcrossing] bvb). Maar toen in april 2016 in Wallonië een Waalse directrice een alternatief wou voor de Pokémon-jacht, kreeg ze een idee: ze legde bij elke Pokéstop een boek, postte de hint op haar Facebook-groep [https://www.facebook.com/groups/554284188095002/ Chasseurs de livres] en kreeg al snel veel navolging. In samenspraak werd in augustus 2016 een Vlaamse tak opgericht: De Boekenjagers. Nadien kreeg het idee ook navolging in Nederland. Vernieuwend was dat er vanaf nu op voorhand hints werden gegeven ivm de verstopplaatsen waardoor anderen op jacht konden gaan. Daarenboven ontstond er nu een interactie tussen jager en verstopper; mensen die een vondeling gevangen hadden, konden nu foto's posten van hun vangst. De sociale omgang met de andere Boekenjagers en de laagdrempeligheid van het medium Facebook zorgen voor het succes van de Boekenjagers.
== Ontstaan ==
Midden augustus 2016 ontstond in Frankrijk een Facebookgroep genaamd [[Chasseurs de livres]]<ref>[http://https://www.standaard.be/cnt/dmf20160828_02442310 Geen zin om Pokémon te vangen? Jaag op boeken], De Standaard , 28 augustus 2016.</ref> <ref>[https://www.facebook.com/groups/554284188095002 Facebookgroep : Chasseurs de livres]</ref> Het initiatief begon met de opkuis ten huize Aveline Grégoire, een Henegouwse leerkracht. Na twee weken kwam het succes van de groep overgewaaid naar [[België]] waar Veerle Nijs een [[Nederlandstalige]] groep opstartte onder de naam "De Boekenjagers"<ref>[https://www.facebook.com/groups/boekenjagers/ Facebookgroep: De Boekenjagers]</ref>. De groep zag het levenslicht op 27 augustus 2016.  


==Externe link==
In april 2021 telde de Facebookgroep meer dan 70.000 leden.
* [http://www.boeken-jagers.be website] met alle info: www.boeken-jagers.be
De instagrampagina "Boekenjagers"<ref>[https://www.instagram.com/boekenjagers/ Instagram Boekenjagers]</ref> telt in diezelfde maand al meer dan 1200 volgers.


==Bronnen==
== Concept ==
* (1) [http://www.facebook.com/groups/boekenjagers De Boekenjagers] geraadpleegd op 25/8/17
 
=== Welke boeken ===
Zowel Nederlandstalige, Engelstalige als Franstalige boeken worden door de leden van De Boekenjagers gedropt. Dit zijn boeken uit hun eigen boekenrek evenals boeken die ze ophalen bij een particulier.
 
De enige boeken die niet welkom zijn, zijn oude encyclopedieën, woordenboeken of verouderde boeken.
 
=== Voor het verstoppen===
De boeken klaarmaken voor het droppen bestaat uit drie simpele stappen.
 
Als eerste voorzien de boekenjagers het boek van een boodschap voor de vinder. Dit onder andere om te melden dat het boek een zwerfboek is en waar ze dergelijke vondst uiteindelijk kunnen melden.
 
Een tweede stap is het inpakken van het boek. Dit gebeurt in doorzichtige diepvrieszakjes.
 
De derde stap bestaat uit het zoeken van een dropplaats. Vaak worden boeken gelinkt aan de plek waar de boekenjagers het achterlaten.
 
=== Het verstoppen===
Als boekenjagers hun boeken verstoppen spreken zij vaak over het "droppen" van boeken. Het verstoppen kan op elk ogenblik van de dag. De drop zelf vermelden boekenjagers vaak op de facebookpagina. Hierdoor kunnen de vinders die zich later aansluiten het oorspronkelijke bericht terugvinden. Ook reeds aangesloten boekenjagers krijgen de kans om via de gemelde drop op [[jacht]] te gaan.
 
=== Boek gevonden ===
Als een gelukkige vinder een boek van de boekenjagers gevonden heeft kan hij/zij via het bijgevoegde papiertje de stappen ondergaan om een vondst te melden. Dit zowel via de facebookgroep als op de website van de boekenjagers. De bedoeling is dat de vinder het boek leest en daarna terug gaat verstoppen of een boek van hun eigen rek kiest om te gaan droppen.
 
== Speciale Gebeurtenissen ==
=== Drie jaar boekenjagers ===
Voor hun derde verjaardag organiseerden De Boekenjagers een recordpoging<ref>[https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190826_04575985 Veerle lanceerde drie jaar geleden een ideetje, nu wil ze met collega-boekenjagers het record breken], Interview [[Het Nieuwsblad]], 27 augustus 2019 </ref>. Men wilde een nooit gezien aantal boeken droppen op een dag én in elke gemeente van het [[Vlaamse Gewest]] een boek verstoppen.
Op 27 augustus 2019 werd er effectief in elke Vlaamse gemeente minstens één boek verstopt, goed voor een totaal van 4.393 gemelde drops.<ref>[http://www.example.org Boekendropdag] Nieuwsbericht uit [[Het Nieuwsblad]], 27 augustus 2019.</ref>
 
=== Vijf jaar boekenjagers ===
Twee jaar later, in 2021, vierden De Boekenjagers hun vijfde verjaardag. Naar aanleiding daarvan werd een boek <ref>[https://boeken-jagers.be/boek/ Boek : De boekenjagers], Wat voor boek is het Boekenjagersboek?</ref> uitgebracht met anekdotes, kortverhalen, gedichten en verschillende cartoons en illustraties van bekende schrijvers, illustrators, cartoonisten en leden van de boekenjagers.
 
== Boek : De Boekenjagers ==
[[Bestand:Cover "De Boekenjagers" Sofie Nachtegael.jpg|miniatuur|rechts|Cover van het boek "De Boekenjagers" door Sofie Nachtegael]]
Op 27 augustus 2021 verschijnt het officiële boek van De Boekenjagers voor hun vijfde verjaardag. Het boek bevat vele anekdotes uit de voorbije jaren maar ook bijdrages van onderstaande personen:
 
* Kortverhalen: [[Filip Bastien]], [[Tine Bergen]], [[Tom Bergs]], [[Diane Broeckhoven]], [[Nico De Braeckeleer]], [[Patrick De Bruyn]], [[Kaat De Kock]], [[Bart Debbaut]], [[Stijn Meuris]], [[Wim Oosterlinck]], [[Sandra J. Paul]], [[Kelly Picavet]], [[Lucinda Riley]], [[Lize Spit]], [[Toon Tellegen]], [[Kevin Valgaeren]], [[Bjorn Van den Eynde]], [[Ingrid Vandekerckhove]], [[Sien Volders]] en [[Jennifer Vrielinck]]
* Poëzie: [[Stijn De Paepe]], [[Dries Desmet]], [[Luuk Gruwez]], [[Yentl Nuytemans]]  en [[Christophe Vekeman]]
* Cartoons: [[Johan Amssoms]], [[Pieter De Poortere]] ([[Boerke (strip)|Boerke]]), [[Herr Seele]] en [[Lectrr]]
* Illustraties: ''Danae'', [[Filip Heyninck]] ([[Studio 100]]), [[Sofie Nachtegael]], [[Ingrid Vandekerckhove]] en [[Lise Vanlerberghe]]
 
De opbrengst van het boek gaat naar goede doelen zoals de [[Luisterpuntbibliotheek]], het [[Het Lezerscollectief|Lezerscollectief]] en de [[Boekenkaravaan]]).
 
De cover van het boek werd ontworpen door auteur-illustrator [[Sofie Nachtegael]].
 
== Trivia ==
* In 2021 werd De Boekenjagers een VZW
* Oprichter Veerle Nijs wordt door de leden ook wel eens de [[Pharaïldis van Gent|Heilige Veerle]] genoemd.
== Zie ook ==
* [[Bookcrossing]]
== Linken ==
* [http://www.bookcrossing.com Bookcrossing]
* [https://www.facebook.com/groups/554284188095002/ Chasseurs de livres]
* [http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161103_02553688 Het Nieuwsblad] 3/11/2016
* [http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161103_02553688 Het Nieuwsblad] 3/11/2016
* [https://www.tvoost.be/nieuws/na-de-pokemonhype-is-het-nu-tijd-voor-de-boekenjagers-36412 TV Oost] 3/11/2016
* [https://www.tvoost.be/nieuws/na-de-pokemonhype-is-het-nu-tijd-voor-de-boekenjagers-36412 TV Oost] 3/11/2016
Regel 13: Regel 78:
* [http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/binnenland/1.2855888 De Redactie] 28/12/2016
* [http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/binnenland/1.2855888 De Redactie] 28/12/2016
* [http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.48078?video=1.2858698 VRT-journaal] 1/2017
* [http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.48078?video=1.2858698 VRT-journaal] 1/2017
 
{{Appendix|2=
* [https://www.youtube.com/watch?v=zr3Tg9tmViY&t=12s Boekenjagers op TV Oost Nov. 2017], youtubefragment uit TV Oost, November 2017.
* Daniel Campaert, [https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181212_04029652 Een boek gevonden tussen de struiken? Het is géén zwerfvuil, maar actie van Boekenjagers], nieuwsbericht
uit [[Het Nieuwsblad]], 13 december 2018.
* Maya De Wulf [https://www.gentleest.be/in-de-kijker/de-boekenjagers interview met boekenjagers], blogpost uit Gent Leest, 11 mei 2020
{{References}}
}}
{{authority control|TYPE=|Wikidata= }}
{{authority control|TYPE=|Wikidata= }}


[[Categorie:Boek]]
[[Categorie:Boek]]
[[Categorie:Cultuur in Vlaanderen]]
[[Categorie:Cultuur in Vlaanderen]]

Huidige versie van 22 jun 2021 om 11:26

rel=nofollow

De Boekenjagers zijn een Vlaamse boekengroep en VZW. Gebaseerd op de Random act of kindness worden boeken doorheen Vlaanderen te vondeling gelegd voor gelukkige vinders en boekenjagers. Ook in het buitenland is het boekenjagen bekend, zo kwam het originele idee uit Wallonië

Ontstaan

Midden augustus 2016 ontstond in Frankrijk een Facebookgroep genaamd Chasseurs de livres[1] [2] Het initiatief begon met de opkuis ten huize Aveline Grégoire, een Henegouwse leerkracht. Na twee weken kwam het succes van de groep overgewaaid naar België waar Veerle Nijs een Nederlandstalige groep opstartte onder de naam "De Boekenjagers"[3]. De groep zag het levenslicht op 27 augustus 2016.

In april 2021 telde de Facebookgroep meer dan 70.000 leden. De instagrampagina "Boekenjagers"[4] telt in diezelfde maand al meer dan 1200 volgers.

Concept

Welke boeken

Zowel Nederlandstalige, Engelstalige als Franstalige boeken worden door de leden van De Boekenjagers gedropt. Dit zijn boeken uit hun eigen boekenrek evenals boeken die ze ophalen bij een particulier.

De enige boeken die niet welkom zijn, zijn oude encyclopedieën, woordenboeken of verouderde boeken.

Voor het verstoppen

De boeken klaarmaken voor het droppen bestaat uit drie simpele stappen.

Als eerste voorzien de boekenjagers het boek van een boodschap voor de vinder. Dit onder andere om te melden dat het boek een zwerfboek is en waar ze dergelijke vondst uiteindelijk kunnen melden.

Een tweede stap is het inpakken van het boek. Dit gebeurt in doorzichtige diepvrieszakjes.

De derde stap bestaat uit het zoeken van een dropplaats. Vaak worden boeken gelinkt aan de plek waar de boekenjagers het achterlaten.

Het verstoppen

Als boekenjagers hun boeken verstoppen spreken zij vaak over het "droppen" van boeken. Het verstoppen kan op elk ogenblik van de dag. De drop zelf vermelden boekenjagers vaak op de facebookpagina. Hierdoor kunnen de vinders die zich later aansluiten het oorspronkelijke bericht terugvinden. Ook reeds aangesloten boekenjagers krijgen de kans om via de gemelde drop op jacht te gaan.

Boek gevonden

Als een gelukkige vinder een boek van de boekenjagers gevonden heeft kan hij/zij via het bijgevoegde papiertje de stappen ondergaan om een vondst te melden. Dit zowel via de facebookgroep als op de website van de boekenjagers. De bedoeling is dat de vinder het boek leest en daarna terug gaat verstoppen of een boek van hun eigen rek kiest om te gaan droppen.

Speciale Gebeurtenissen

Drie jaar boekenjagers

Voor hun derde verjaardag organiseerden De Boekenjagers een recordpoging[5]. Men wilde een nooit gezien aantal boeken droppen op een dag én in elke gemeente van het Vlaamse Gewest een boek verstoppen. Op 27 augustus 2019 werd er effectief in elke Vlaamse gemeente minstens één boek verstopt, goed voor een totaal van 4.393 gemelde drops.[6]

Vijf jaar boekenjagers

Twee jaar later, in 2021, vierden De Boekenjagers hun vijfde verjaardag. Naar aanleiding daarvan werd een boek [7] uitgebracht met anekdotes, kortverhalen, gedichten en verschillende cartoons en illustraties van bekende schrijvers, illustrators, cartoonisten en leden van de boekenjagers.

Boek : De Boekenjagers

Cover van het boek "De Boekenjagers" door Sofie Nachtegael

Op 27 augustus 2021 verschijnt het officiële boek van De Boekenjagers voor hun vijfde verjaardag. Het boek bevat vele anekdotes uit de voorbije jaren maar ook bijdrages van onderstaande personen:

De opbrengst van het boek gaat naar goede doelen zoals de Luisterpuntbibliotheek, het Lezerscollectief en de Boekenkaravaan).

De cover van het boek werd ontworpen door auteur-illustrator Sofie Nachtegael.

Trivia

  • In 2021 werd De Boekenjagers een VZW
  • Oprichter Veerle Nijs wordt door de leden ook wel eens de Heilige Veerle genoemd.

Zie ook

Linken

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

uit Het Nieuwsblad, 13 december 2018.

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow