Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Philippus Pikhaar: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Philippus_Pikhaar&oldid=43943299 Rein.weusten 17 apr 2015)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 17: Regel 17:


[[Categorie:Sicherheitsdienst]]
[[Categorie:Sicherheitsdienst]]
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog in Rotterdam]]
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog in Rotterdam]]
[[Categorie:Nederlands persoon geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog]]

Huidige versie van 25 mei 2015 om 14:24

Philippus Pikhaar (Bergen op Zoom, 24 april 1896 - Overschie, 26 augustus 1944) was een Nederlands politieman en collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor de oorlog werkte Pikhaar als gemeenteveldwachter in 's Gravenzande. Op 1 april 1940 werd hij aangesteld als politieman in Rotterdam. Ook maakte hij deel uit van het beruchte Fahndungskommando van de Sicherheitsdienst. Op 26 augustus 1944 werd hij door onbekend gebleven leden van het verzet geliquideerd in Overschie terwijl hij naar zijn werk fietste. Vrijwel tegelijkertijd pleegde het verzet ook aanslagen op twee collega's van Pikhaar, de rechercheurs Jager en Los die eveneens deel uitmaakten van het Fahndungskommando.

Naar verluidt executeerden de Duitsers als represaille voor deze aanslagen 23 gevangenen in Kamp Vught.

Externe links

Zoek op Wikidata

rel=nofollow