Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kamp De Wittebrink: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kamp_De_Wittebrink&oldid=44042126 -141.105.8.251 27 apr 2015)
 
(sjabloon)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Over '''Kamp De Wittebrink''' heb ik enkele jaren geleden op verzoek van Herinneringscentrum kamp Westerbork een artikel geschreven dat is geplaatst in de Kronyck, nr. 131, pagina 22 e.v..De Kronyck is een uitgave van Historische vereniging Deutekom. Deze tekst is in verkorte vorm geplaatst door Herinneringscentrum kamp Westerbork (http://www.joodsewerkkampen.nl/Werkkamp/30-de-wittebrink.html).
{{Infobox concentratiekamp
| naam = Kamp De Wittebrink
| mapname = Nederland
| lat_deg = 52
| lat_min = 0
| lat_sec = 4.3
| lat_dir = N
| lon_deg = 06
| lon_min = 16
| lon_sec = 17.48
| lon_dir = E
| land = Nederland
| afbeelding =
| onderschrift =
| ingebruikname = 1937
| gesloten = 1954
| bevrijding =
| plaats =
| verantwoordelijk land =
| beheerder =
| gevangenen =
| dodental =
}}Het [[Rijksdienst voor de Werkverruiming|Rijkswerkkamp]], '''Kamp De Wittebrink''', was gelegen tussen [[Hummelo]] en [[Zelhem]] aan wat nu de Zelhemseweg heet ter hoogte van nr. 18.


Het Rijkswerkkamp was gelegen tussen Hummelo en Zelhem aan wat nu de Zelhemseweg heet ter hoogte van nr. 18.
Op Landgoed [[Enghuizen]] werd in 1937 een kamp gebouwd voor de werkverschaffing. Werklozen, uit west Nederland, werden onder toezicht van de [[Heidemij]] te werk gesteld om percelen heide te ontginnen.
Op Landgoed Enghuizen werd in 1937 een kamp gebouwd voor de werkverschaffing. Werklozen, uit west Nederland, werden onder toezicht van de Heidemij te werk gesteld om percelen heide te ontginnen.
Op het kamp waren diverse barakken gebouwd door de Rijksgebouwendienst. Voor de tewerkgestelden waren er 2 barakken. Beide barakken hadden een wasruimte en buiten was het toilet. De barak van de beheerder bestaat nog en is in gebruik als woning. De overige barakken zijn inmiddels gesloopt. Er was een opslag voor groente e.d.. Er was een kantine en een pomphuis.
Op het kamp waren diverse barakken gebouwd door de Rijksgebouwendienst. Voor de te werkgestelden waren er 2 barakken. Beide barakken hadden een wasruimte en buiten was het toilet. De barak van de beheerder bestaat nog en is in gebruik als woning. De overige barakken zijn inmiddels gesloopt. Er was een opslag voor groente e.d.. Er was een kantine. En een pomphuis.


Eind augustus 1942 moesten de werklozen plots vertrekken en werden er onder SS-begeleiding joodse mannen geïnterneerd. Op 3 oktober 1942 zijn ze te voet alweer afgevoerd naar Westerbork en later naar Auschwitz en Sobibor.
Eind augustus 1942 moesten de werklozen plots vertrekken en werden er onder SS-begeleiding joodse mannen geïnterneerd. Op 3 oktober 1942 zijn ze te voet alweer afgevoerd naar [[Kamp Westerbork|Westerbork]] en later naar [[Auschwitz]] en [[Sobibor]].
In de periode daarna hebben er ook enkele jongens uit het Rijksopvoedingsgesticht De Kruisberg te Doetinchem gezeten, nadat het gesticht was gevorderd door de Duitsers om politieke delinquenten op te sluiten.
In de periode daarna hebben er ook enkele jongens uit het Rijksopvoedingsgesticht [[De Kruisberg]] te [[Doetinchem]] gezeten, nadat het gesticht was gevorderd door de Duitsers om politieke delinquenten op te sluiten.
Na de bevrijding in april 1945 zijn er door de Binnenlandse Strijdkrachten en later de grenswachten in het kamp circa 40 NSB'ers gevangen gehouden. En ook de geallieerden hebben het kamp gebruikt voor Duitse krijgsgevangen.
Na de bevrijding in april 1945 zijn er door de Binnenlandse Strijdkrachten en later de grenswachten in het kamp circa 40 [[NSB]]'ers gevangen gehouden. En ook de geallieerden hebben het kamp gebruikt voor Duitse [[krijgsgevangen]].


Vervolgens komt het kamp leeg. Het gebied verwilderd en wordt dan gehuurd door Wilms Floet. Hij herhuisvest hier zijn bedrijf genaamd Libra dat eiersorteermachines maakt. Na de overname in 1956 wordt het bedrijf verplaatst naar Aalten en zijn de barakken gesloopt. Alleen de beheerderbarak bleef staan, werd aangepast en is dus tot op heden in gebruik als woning.
Vervolgens komt het kamp leeg. Het gebied verwilderd en wordt dan gehuurd door Wilms Floet. Hij herhuisvestte hier zijn bedrijf genaamd Libra dat eiersorteermachines maakt. Na de overname in 1956 wordt het bedrijf verplaatst naar [[Aalten]] en zijn de barakken gesloopt. Alleen de beheerdersbarak bleef staan, werd aangepast en is dus tot op heden in gebruik als woning.
 
;Bron
*Over '''Kamp De Wittebrink''' heb ik enkele jaren geleden op verzoek van Herinneringscentrum kamp Westerbork een artikel geschreven dat is geplaatst in de Kronyck, nr. 131, pagina 22 e.v..De Kronyck is een uitgave van Historische vereniging [[Deutekom]]. Deze tekst is in verkorte vorm geplaatst door Herinneringscentrum kamp Westerbork (http://www.joodsewerkkampen.nl/Werkkamp/30-de-wittebrink.html).
 
[[Categorie:Rijksdienst voor de Werkverruiming]]
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog in Nederland]]

Huidige versie van 11 mei 2015 om 15:59

rel=nofollow

Het Rijkswerkkamp, Kamp De Wittebrink, was gelegen tussen Hummelo en Zelhem aan wat nu de Zelhemseweg heet ter hoogte van nr. 18.

Op Landgoed Enghuizen werd in 1937 een kamp gebouwd voor de werkverschaffing. Werklozen, uit west Nederland, werden onder toezicht van de Heidemij te werk gesteld om percelen heide te ontginnen. Op het kamp waren diverse barakken gebouwd door de Rijksgebouwendienst. Voor de tewerkgestelden waren er 2 barakken. Beide barakken hadden een wasruimte en buiten was het toilet. De barak van de beheerder bestaat nog en is in gebruik als woning. De overige barakken zijn inmiddels gesloopt. Er was een opslag voor groente e.d.. Er was een kantine en een pomphuis.

Eind augustus 1942 moesten de werklozen plots vertrekken en werden er onder SS-begeleiding joodse mannen geïnterneerd. Op 3 oktober 1942 zijn ze te voet alweer afgevoerd naar Westerbork en later naar Auschwitz en Sobibor. In de periode daarna hebben er ook enkele jongens uit het Rijksopvoedingsgesticht De Kruisberg te Doetinchem gezeten, nadat het gesticht was gevorderd door de Duitsers om politieke delinquenten op te sluiten. Na de bevrijding in april 1945 zijn er door de Binnenlandse Strijdkrachten en later de grenswachten in het kamp circa 40 NSB'ers gevangen gehouden. En ook de geallieerden hebben het kamp gebruikt voor Duitse krijgsgevangen.

Vervolgens komt het kamp leeg. Het gebied verwilderd en wordt dan gehuurd door Wilms Floet. Hij herhuisvestte hier zijn bedrijf genaamd Libra dat eiersorteermachines maakt. Na de overname in 1956 wordt het bedrijf verplaatst naar Aalten en zijn de barakken gesloopt. Alleen de beheerdersbarak bleef staan, werd aangepast en is dus tot op heden in gebruik als woning.

Bron
  • Over Kamp De Wittebrink heb ik enkele jaren geleden op verzoek van Herinneringscentrum kamp Westerbork een artikel geschreven dat is geplaatst in de Kronyck, nr. 131, pagina 22 e.v..De Kronyck is een uitgave van Historische vereniging Deutekom. Deze tekst is in verkorte vorm geplaatst door Herinneringscentrum kamp Westerbork (http://www.joodsewerkkampen.nl/Werkkamp/30-de-wittebrink.html).