Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dekate Mousa: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Dekate_Mousa&oldid=41313173 17 mei 2014)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{weg|1=NE|2=2014|3=11|4=05}}
'''Dekate Mousa''' is de Eindhovense Studenten Film- en Fotovereniging. Het is een foto-vereniging gericht op studenten aan de [[Technische universiteit Eindhoven]], [[Fontys Hogescholen]] en andere hoger-onderwijsinstellingen in [[Eindhoven]]. Dekate Mousa is aangesloten bij de Bond van Nederlandse amateur-fotografen verenigingen (BNAFV, kortweg Fotobond), en onderhoudt contacten met de andere culturele studentenverenigingen en Studium Generale van de TU/e.
'''Dekate Mousa''' is de Eindhovense Studenten Film- en Fotovereniging. Het is een foto-vereniging gericht op studenten aan de [[Technische universiteit Eindhoven]], [[Fontys Hogescholen]] en andere hoger-onderwijsinstellingen in [[Eindhoven]]. Dekate Mousa is aangesloten bij de Bond van Nederlandse amateur-fotografen verenigingen (BNAFV, kortweg Fotobond), en onderhoudt contacten met de andere culturele studentenverenigingen en Studium Generale van de TU/e.



Huidige versie van 18 nov 2014 om 22:41

Dekate Mousa is de Eindhovense Studenten Film- en Fotovereniging. Het is een foto-vereniging gericht op studenten aan de Technische universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen en andere hoger-onderwijsinstellingen in Eindhoven. Dekate Mousa is aangesloten bij de Bond van Nederlandse amateur-fotografen verenigingen (BNAFV, kortweg Fotobond), en onderhoudt contacten met de andere culturele studentenverenigingen en Studium Generale van de TU/e.

Activiteiten

Wekelijks worden activiteiten georganiseerd door het bestuur en andere leden:

  • workshops (denk aan digitale beeldbewerking, portretfotografie, high-speed)
  • werkbespreking o.l.v. een docent
  • foto-wedstrijden
  • tentoonstelling samenstellen
  • lezingen door bekende fotografen
  • bezoek van musea en foto-tentoonstellingen
  • gezamenlijke foto-uitstapjes
  • film-avond

Een studio is beschikbaar voor studenten die zich willen scholen in het gebruik van studio-apparatuur. Digitale nabewerking van foto's is mogelijk en dit is de meest gebruikte techniek. De vereniging beschikt ook nog over een doka (donkere kamer) waar leden sporadisch films ontwikkelen en zwart-wit foto's afdrukken.

Sinds 2010 is er weer meer interesse voor het maken van films.

Onderwerpen

Dekate Mousa houdt zich bezig met vele vormen van fotografie:

Zowel techniek als creativiteit hebben aandacht.

Opdrachten

Dekate Mousa krijgt regelmatig opdrachten van andere studentenverenigingen in Eindhoven. Tegen geringe kosten kan een ervaren fotograaf rapportages maken, gala's fotograferen of (groeps)portretten maken.

De Objectief

De Objectief is het verenigingsblad van Dekate Mousa.

Geschiedenis

Dekate Mousa (de tiende muze) begon in 1960 als activiteit van het Eindhovens Studenten Corps (E.S.C.) voor film-amateurs. Op 18 oktober 1961 wordt Dekate Mousa erkend als zelfstandige film-vereniging. Halverwege de jaren '60 gaat men zich ook bezighouden met fotografie: Dekate Mousa werd de Eindhovense studenten film- en fotovereniging.

In 1968 gaan de studenten-cultuurverenigingen samen verder als EKSTRA (vanaf 1979 een vereniging), de Eindhovense Kulturele STudenten RAad. Er worden meer films geproduceerd: in 1969 wordt de film 'Boter, kaas en eieren' opgenomen. Maar in 1984 wordt Ekstra opgeheven en de verenigingen Dekate Mousa en het E.S.M.G. worden 'heropgericht' als onafhankelijke verenigingen.

In 1987 wordt de sectie Cultuur opgericht tijdens de bestuursvergadering van S.S.E en de cultuurverenigingen betrekken in 1988 ruimtes in de zuidvleugel van de Bunker. Het zevende lustrum van Dekate Mousa wordt in 1996 gevierd met een doka in het auditorium. Dekate Mousa verhuist dat jaar ook naar Scala aan de Kanaalstraat.

Studium Generale en S.S.E. gaan vanaf het jaar 2000 samenwerken. Het achtste lustrum van Dekate Mousa wordt in 2001 gevierd met een groot fotomozaïek in het Hoofdgebouw en een foto-kalender. In 2007 is Dekate Mousa verhuisd van Scala naar het studentencentrum de Bunker. In 2011 bestaat Dekate Mousa 50 jaar, er wordt een tentoonstelling georganiseerd.

Ontwikkelingen

Sinds 2009 is een trend waarneembaar waarbij het bestuur zelfstandig opereert, in plaats van samen te werken met commissies en andere leden van de vereniging. Hierdoor geraakt de vereniging in een negatieve spiraal. Typerend zijn de karige activiteiten rondom het lustrum in 2011.

Externe links