Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hervorming: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Hervorming (hervormen) zijn de handelingen van het verbeteren, veranderen en/of reorganiseren van bijvoorbeeld een bestuur. ([http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hervorming&oldid=20921501]))
 
(+)
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Hervorming''' oftewel het '''hervormen''' zijn de [[handeling]]en van het ''verbeteren, veranderen'' en/of ''reorganiseren'' van bijvoorbeeld een [[bestuur]], het [[onderwijs]] of een [[ministerie]]. In [[tegenstelling]] tot [[revolutie]] is hervormen een geleidelijk proces.  
'''Hervorming''' verwijst naar hervormen, een nieuwe vorm geven. Het handelt over het veranderen of reorganiseren van bijvoorbeeld een bestuur, het onderwijs of een ministerie.
Terwijl een [[revolutie]] een opstand is tegen de bestaande gezagsstructuur, wordt een hervorming gewoonlijk ook door de gezagsdragers georganiseerd, en is vaak een geleidelijk proces.  


Op [[kerk]]elijk gebied kan hervorming verwijzen naar:
Op kerkelijk gebied kan hervorming verwijzen naar:
*de [[Gregoriaanse hervorming]] (ca. [[1049]] - [[1122]]).
*de [[Reformatie|protestantse hervorming of reformatie]] (16e eeuw)
*de [[Reformatie|Protestantse hervorming]] ([[16e eeuw]]).
*de [[katholieke hervorming]], waardoor een aantal misbruiken in de Kerk werden aangepakt, nog vóór de protestantse reformatie (vanaf 1478)
*de [[Katholieke hervorming]] (16e en [[17e eeuw]]).
*de [[contrareformatie]], enerzijds een vervolg op de katholieke hervorming, anderzijds een reactie op de protestantse hervorming (16e en 17e eeuw)
*de [[gregoriaanse hervorming]] (ca. 1049 – 1122)


In de [[21e eeuw]] waar de [[mensheid]] meer-en-meer is gaan [[begrijpen]], is men op een punt beland waar het [[besef]] van de [[werkelijkheid]] de [[beredenering]]en en voortvloeiende, afzonderlijke begrippen van honderden of duizenden jaren geleden voorbijgestreefd is, betreffend alle grote [[religie]]s. Dit komt door het behoudende [[beleid]] (onder meer [[doctrine]]s) dat door de respectievelijke [[kerkelijk leider]]s (tot [[negatieve gebieder]]s verworden) nogsteeds wordt voortgezet. Dit terwijl bijvoorbeeld [[mensenkennis]], [[wetenschap]] en een algemeen ''begrip'' van de [[hedendaags|huidige tijd]] alles behalve accordeert met de [[denkwijze]]n, [[visie]]s en [[normen en waarden]] die deze zobenoemde [[leider]]s, die in [[principe]] géén leiding geven, sterker nog, een [[negatief|negatieve]] [[invloed]] hebben op zeer veel [[mensen]]. Dit is in huidige tijden [[aanvaarding|onaanvaardbaar]] en zelfs een [[bedreiging]] voor de mensheid te aanzien van de [[toekomst]]. Het is dan ook een pré dat dezen hun [[perspectief (denkrichting)|perspectief]] drastisch ''hervormen'', danwel dat dezen zelf vervangen worden, wat hoogstwaarschijnlijk beter zou zijn.
Wijzigingen aanbrengen in de kalender, bijvoorbeeld:
*de [[juliaanse kalender|kalenderhervorming door Julius Caesar]]
*de [[gregoriaanse kalender]]hervorming
*de hervorming van de [[joodse kalender]] door [[Hillel II]]


[[Categorie:Woordenboek]]
Het aanpassen van de officiële spellingsregeling:
[[Categorie:Organisatie]]
* [[Geschiedenis van de Nederlandse spelling|Spellingshervorming]]
[[Categorie:Religie]]
 
[[Categorie:Overheid]]
Het aanpassen van de staatsstructuur:
* Staatshervorming
 
Het wijzigen of herzien van de grondwet:
* Grondwetshervorming
[[Categorie:Woordenboekdefinitie]]

Huidige versie van 23 mrt 2014 om 14:58

Hervorming verwijst naar hervormen, een nieuwe vorm geven. Het handelt over het veranderen of reorganiseren van bijvoorbeeld een bestuur, het onderwijs of een ministerie. Terwijl een revolutie een opstand is tegen de bestaande gezagsstructuur, wordt een hervorming gewoonlijk ook door de gezagsdragers georganiseerd, en is vaak een geleidelijk proces.

Op kerkelijk gebied kan hervorming verwijzen naar:

Wijzigingen aanbrengen in de kalender, bijvoorbeeld:

Het aanpassen van de officiële spellingsregeling:

Het aanpassen van de staatsstructuur:

  • Staatshervorming

Het wijzigen of herzien van de grondwet:

  • Grondwetshervorming