Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Haplografie: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(met losse stukjes uit http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Haplography&oldid=461452682 + http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Haplographie&oldid=92867227)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 14: Regel 14:
*[[Dittografie]]
*[[Dittografie]]


[[Categorie: Taalwetenschap]]
[[Categorie: Taalkunde]]

Huidige versie van 17 nov 2013 om 18:01

Haplographie is een term uit de taalwetenschap die duidt op het (dikwijls per vergissing) weglaten van één van twee op elkaar volgende gelijk of gelijkaardig geschreven tekstgedeelten.

Voorbeelden:

  • Het Nederlandse woord borststuk wordt dikwijls per vergissing geschreven als borstuk. (Of met andere combinaties van de s en de t.)
  • Het Engelse woord idolatry (bestaat ook in het Nederlands als idolatrie, „afgoderij”) stamt van het Griekse woord εἰδωλολατρία, eidololatreia. Een lettergreep is door haplografie verdwenen.
  • In de vroegere Duitse spelling werd rekening gehouden met het verschijnsel haplografie. Het woord voor scheepvaart luidde Schiffahrt; met twee letters f in het midden. In de nieuwe Duitse spelling wordt de haplografie vermeden. De spelling Schifffahrt is nu correct. (Schiff + Fahrt).
  • De verdubbeling van punten op het einde van een zin wordt soms opzettelijk vermeden wegens het visuele effect.
    Vergelijk de zinnen:
    • Dit is de vrachtwagen van Janssens en Co.
    • Is dit de vrachtwagen van Janssens en Co.?
  • Na het punt van de afkorting volgt geen extra een punt als leesteken. Een vraagteken of uitroepteken volgt wel achter het punt van de afkorting.

Zie ook