Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

ME/CVS: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(beginnetje)
 
(zorgstandaard)
Regel 17: Regel 17:


==Wetenschappelijk onderzoek==
==Wetenschappelijk onderzoek==
==Zorgstandaard==
Zoals CVS in het algemeen valt ook ME/CVS onder begrippen als [[SOLK]] en [[ALK]] voor lichamelijk onverklaarde klachten en zijn [[zorgstandaard]]en hiervoor van toepassing. Een [[richtlijn (medisch)|richtlijn]] specifiek voor ME/CVS, gefinancierd door het [[Ministerie van VWS]], zal naar verwachting in circa 2026 verschijnen. Deze zal aansluiten bij de Engelse richtlijn van [[NICE]] en de bestaande Nederlandse Richtlijn CVS.

Versie van 11 mei 2024 12:57

Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Hippokrateshoef.
Wikisage is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of toepassing van de in dit lemma gegeven medische informatie.    lees meer
Ziekteclassificatie WHO
-  

ME/CVS, ook wel MECVS of CVS/ME, is een informele medische diagnose voor onverklaarde malaise na inspanning en chronische vermoeidheid, volgens verschillende sets van ongevalideerde symptoomcriteria. De diagnose, welke niet voorkomt in de Internationale Ziekteclassificatie van de WHO, is slechts in enkele landen gebruikelijk. In Nederland wordt het stempel voornamelijk verstrekt door sommige particuliere zorgaanbieders. ME/CVS is geen ziekte maar wordt wel beschouwd als een modediagnose.

De criteria van ME/CVS zijn strenger dan de gebruikelijke criteria voor het chronisch vermoeidheids syndroom (CVS), waarvan ze zijn afgeleid. Bij CVS is malaise geen voorwaarde. Anderzijds kent ME/CVS anders dan CVS geen exclusies en is het begrip nog steeds ruim. Zodoende kunnen grote aantallen personen met tal van medische achtergronden, waaronder longcovid, aan een definitie voldoen.

De naam ME/CVS doet een verband met de ziekte myalische encefalomyelitis vermoeden dat er evenwel niet is. Volgens het Insitute of Medicine en in navolging daarvan de Gezondheidsraad zijn noch spierpijn, noch ontstekingen in hersenen en ruggenmerg kenmerken van de doelgroep. Het klachtenpatroon van ME/CVS komt volgens onderzoek van de Stichting ME Research slechts bij ongeveer een kwart van de ME-patiënten voor, vergelijkbaar met de percentages bij andere ziekten. Van het totale aantal personen dat aan de criteria van het IOM voldoet had al voor de coronacrisis slechts zo'n 2% ME. Door de vereiste aanwezigheid van malaise voldoen ook lang niet alle CVS-patiënten aan de criteria.

Anders dan wordt gesteld door de Raad van State, staat de term dus niet voor een samenvoeging van twee doelgroepen, ME en CVS. In die betekenis wordt het in de medische literatuur niet gebruikt.

Definities

PEM

Behandeling

Preventie

Wetenschappelijk onderzoek

Zorgstandaard

Zoals CVS in het algemeen valt ook ME/CVS onder begrippen als SOLK en ALK voor lichamelijk onverklaarde klachten en zijn zorgstandaarden hiervoor van toepassing. Een richtlijn specifiek voor ME/CVS, gefinancierd door het Ministerie van VWS, zal naar verwachting in circa 2026 verschijnen. Deze zal aansluiten bij de Engelse richtlijn van NICE en de bestaande Nederlandse Richtlijn CVS.